Τούγια δυτική νάνα (Thuja occidentalis “Compacta”)

Η δυτική νάνα τούγια είναι ένα υπέροχο, διακοσμητικό, κωνοφόρο δέντρο, με καταγωγή από τον Καναδά και τις βόρειες Ηνωμένες Πολιτείες. Αγαπημένη για το πυκνό, σχεδόν πυραμιδοειδές της σχήμα και τις πεπλατυσμένες τούφες, από αρωματικά, μπλε-πράσινα φυλλαράκια, έχει επάξια κατακτήσει τη θέση της στους περισσότερους δυτικούς κήπους. Αλλάζοντας χρωματικά στις άκρες της, σε μελιτζανί, όσο ο χειμώνας πλησιάζει, παραμένει εντυπωσιακή, ενώ χαρίζει χρώμα και ζωντάνια στον κήπο.

  • Μέγεθος – Σε αντίθεση με τους ψηλότερους συγγενείς της, η νάνα τούγια αναπτύσσεται πιο αργά και παραμένει σε μικρό μέγεθος για μεγάλο μέρος της ζωής της, φτάνοντας από 2 μέχρι 9 μέτρα.
  • Φύλλωμα – Το πανέμορφο ειθαλές της φύλλωμα, διατεταγμένο σε πλακέ ανοιχτοπράσινες ή πρασινο-μπλε τούφες, δίνει μια πυκνή και γεμάτη αίσθηση, ενώ το χειμώνα, με την έκθεση στο κρύο, αλλάζει χρωματικά. Σε χαμηλές θερμοκρασίες, τα ελαφρά αρωματισμένα φύλλα της δεν πέφτουν, αλλά στολίζονται με καφετί-μωβ ανταύγειες που συντελούν σε μια εντυπωσιακή εμφάνιση.
  • Θέση – Αναπτύσσεται τόσο σε ηλιόλουστες όσο και ελαφρά σκιασμένες θέσεις. Γενικά προτιμά την πλήρη ηλιοφάνεια, όμως σε κλίματα με καλοκαιρινούς καύσωνες θα εκτιμήσει την ελαφριά απογευματινή σκιά. Τα εντελώς σκιερά σημεία θα πρέπει να αποφεύγονται καθώς το φύλλωμά της εκεί χάνει την πυκνότητά του και δεν είναι πια ελκυστικό. Ιδανικά, ένα φωτεινό και προστατευμένο από τον άνεμο σημείο είναι η κατάλληλη θέση για να φυτευτεί.
  • Πότισμα – Της αρέσει αρκετά το νερό και χρειάζεται μέτριο τακτικό πότισμα, ιδιαίτερα ώσπου να εγκατασταθεί σε έναν κήπο αλλά και σε περιόδους καύσωνα.
  • Έδαφος – Μπορεί να αναπτυχθεί σε ποικιλία εδαφών που στραγγίζουν καλά, αν και προτιμά τα ελαφρώς υγρά, ουδέτερα ή αλκαλικά εδάφη με πηλώδη σύσταση.
  • Ανθεκτικότητα – Είναι φυτό αρκετά ανθεκτικό τόσο στο κρύο, όσο και στον άνεμο, την ξηρασία και τα απότομα εδάφη με κλίση.
  • Συντήρηση/ Φροντίδα – Η συντήρησή της είναι αρκετά απλή. Δεν ζητά απαραίτητα κλάδεμα όμως ανταποκρίνεται καλά σε ελαφρύ τριμάρισμα ή κορυφολόγημα που βελτιώνει το σχήμα και την εμφάνισή της.
  • Είναι κατάλληλη για παρτέρια, μπορντούρες, φράκτες και χαμηλά χωρίσματα, μπαλκόνια, ζαρντινιέρες, βραχόκηπους ή κήπους με χαλίκι και κοντά σε όρια κτιρίων ή άλλων τεχνητών στοιχείων. Φυτεύεται μεμονωμένα ή σε συστάδες και είναι ιδανική για κήπους χαμηλής συντήρησης, τόσο σε εξοχικές όσο και αστικές τοποθεσίες.