Τούγια δυτική (Thuja occidentalis)

Η δυτική τούγια είναι ένα υπέροχο, διακοσμητικό, κωνοφόρο δέντρο, με καταγωγή από τον Καναδά και τις βόρειες Ηνωμένες Πολιτείες. Αγαπημένη για το πυκνό, σχεδόν πυραμιδοειδές της σχήμα και τις πεπλατυσμένες της τούφες, από αρωματικά, κιτρινοπράσινα φυλλαράκια, έχει επάξια κατακτήσει τη θέση της στους περισσότερους δυτικούς κήπους. Παραμένοντας ελκυστική καθώς οι εποχές αλλάζουν, χαρίζει χρώμα και γεμάτη όψη στον κήπο μας, με ελάχιστη φροντίδα.

  • Μέγεθος – Το ύψος της δυτικής τούγιας μπορεί να γίνει από 6 ως 12 μέτρα, ενώ το πλάτος του φυτού, απλώνεται από 3 μέχρι 4,5 μέτρα σε έκταση.
  • Φύλλωμα – Τα λεπτά αρωματικά φύλλα της, με το ελκυστικό χρυσοπράσινο χρώμα, παραμένουν πάνω στο φυτό καθόλη τη διάρκεια της χρονιάς, δίνοντας χρώμα κι ενδιαφέρουσες υφές, κυρίως λόγω του σχηματισμού τους, σε πυκνές πλακέ τούφες.
  • Θέση – Αναπτύσσεται τόσο σε ηλιόλουστες όσο και ελαφρά σκιασμένες θέσεις. Γενικά προτιμά την πλήρη ηλιοφάνεια, όμως σε κλίματα με καλοκαιρινούς καύσωνες θα εκτιμήσει την ελαφριά απογευματινή σκιά. Τα εντελώς σκιερά σημεία θα πρέπει να αποφεύγονται καθώς το φύλλωμά της εκεί χάνει την πυκνότητά του και δεν είναι πια ελκυστικό. Ιδανικά, ένα φωτεινό και προστατευμένο από τον άνεμο σημείο είναι η κατάλληλη θέση για να φυτευτεί.
  • Πότισμα – Έχει ανάγκη από μέτριο πότισμα, όμως σε περιόδους έντονης ζέστης χριεάζεται προσοχή, καθώς δεν ανέχεται καθόλου την ξηρασία στο έδαφος.
  • Έδαφος – Μπορεί να αναπτυχθεί σε ποικιλία εδαφών που στραγγίζουν καλά, αν και προτιμά τα ελαφρώς υγρά, ουδέτερα ή αλκαλικά εδάφη με πηλώδη σύσταση.
  • Ανθεκτικότητα – Είναι ανθεκτική σε διάφορες δυσμενείς συνθήκες, όπως τα βαριά αργιλώδη και υγρά εδάφη ή η ατμοσφαιρική ρύπανση. Σε εκτεθειμένα σημεία, μέρη του φυλλώματός της μπορεί να αλλάξουν ελαφρά σε κίτρινο-καφετί αν δεχθούν έντονο κρύο. Δεν μπορεί να αντέξει καθόλου την ξηρασία στο έδαφος για αυτό το τακτικό πότισμά της είναι σημαντικό.
  • Συντήρηση/ Φροντίδα – Η φροντίδα της είναι αρκετά απλή και εύκολη. Για τη συντήρησή της δεν είναι απαραίτητο το κλάδεμα και συνήθως δεν θα συναντήσουμε σοβαρούς εχθρούς ή ασθένειες που την ταιλαιπωρούν.
  • Είναι κατάλληλη για παρτέρια και μπορντούρες ή φυτικούς φράκτες, κοντά σε όρια κτιρίων ή άλλων τεχνητών κατασκευών. Χάρις στο όμορφο χρωματιστό της φύλλωμα, χρησιμοποιείται επίσης σε χειμερινές φυτεύσεις, για να φωτίσει και να δώσει ενδιαφέρον σε έναν κρύο μουντό κήπο.