Τούγια έμεραλντ (Thuja occidentalis “Smaragd”)

Η πράσινη τούγια ή τούγια έμεραλντ είναι ένα εκπληκτικό, διακοσμητικό, κωνοφόρο δέντρο, με καταγωγή από τον Καναδά και τις βόρειες Ηνωμένες Πολιτείες. Αγαπημένη για το πυκνό, μακρύ, κωνικό σχήμα της και τις πεπλατυσμένες τούφες, από αρωματικά, έντονα πράσινα φυλλαράκια, χρησιμοποιείται ευρέως σε πληθώρα αστικών και εξοχικών κήπων. Παραμένοντας έντονα ελκυστική καθώς οι εποχές αλλάζουν, χαρίζει βαθύ χρώμα και ένα υπέροχο αποτέλεσμα, ειδικά στο μουντό χειμερινό τοπίο.

  • Μέγεθος – Το ύψος της πράσινης τούγιας ξεκινά από το 1,5 μέτρο και μπορέι να φτάσει μέχρι τα 2,5 μέτρα. Το πλάτος του φυτού έχει παρόμοιο μέγεθος, μεγαλώνοντας επίσης από 1,5 ως 2,5 μέτρα. Όλη η ανάπτυξή της ολοκληρώνεται μέσα σε 10 με 20 χρόνια και στο διάστημα αυτό η πράσινη τούγια αποκτά το πλήρες της μέγεθος.
  • Φύλλωμα – Το πανέμορφο πράσινο φύλλωμά της, οργανωμένο σε πλατιές όρθιες τούφες, έχει τη μορφή από μικρές παχιές βελόνες με ελαφρύ φυσικό άρωμα.
  • Θέση – Αγαπά τις ηλιόλουστες θέσεις ή τα σημεία με μερική σκιά. Φυτεύεται σε ένα χώρο προστατευμένο από το βοριά και μέχρι να μεγαλώσει χρειάζεται επίσης ασφάλεια από ζεστούς ξηρούς ανέμους.
  • Πότισμα – Έχει μέτριες ανάγκες για πότισμα, οι οποίες είναι περισσότερο αυξημένες όσο η τούγια μεγαλώνει αλλά και κατά τους ξηρούς μήνες του έτους.
  • Έδαφος – Μεγαλώνει σε όλους σχεδόν τους τύπους εδαφών, ανεξάρτητα από την οξύτητά τους και παρόλο που θέλει υγρασία στο εδαφός της, ευδοκιμεί σε εδάφη με καλή αποστράγγιση.
  • Ανθεκτικότητα – Είναι ανθεκτική στο κρύο και τον παγετό και δεν έχει πρόβλημα με τις χαμηλές θερμοκρασίες μέχρι και τους -20°C. Εκτός από το δύσκολο χειμώνα, μπορεί ακόμα να αντέξει σε βαριά αργιλώδη εδάφη αλλά και σε συνθήκες ατμοσφαιρικής ρύπανσης.
  • Συντήρηση/ Φροντίδα – Η φροντίδα της είναι αρκετά εύκολη. Δεν απαιτεί κλάδεμα αν και μπορεί να ψαλιδιστεί ελαφρά για τη βελτίωση της εμφάνισής της. Δεν συναντά σημαντική δυσκολία από εχθρούς και ασθένειες και η πιο κοινή προσβολή που μπορεί να προσεξουμε είναι από κοκκοειδή.
  • Είναι κατάλληλη για παρτέρια, μπορντούρες, γλάστρες και ζαρντινιέρες, εισόδους, μπαλκόνια, φράκτες, όρια κτιρίων και άλλων κατασκευών, αστικούς ή εξοχικούς κήπους, βραχόκηπους, χειμερινά τοπία και εντυπωσιακές φυτεύσεις που δέχονται λίγη φροντίδα.