Τούγια κωνική (Thuja orientalis “Elegantissima”)

Η κωνική τούγια είναι ένα υπέροχο διακοσμητικό δέντρο, με καταγωγή από την Κίνα, την Κορέα και την Ανατολική Ρωσία. Γνωστή για το πυκνό, συμμετρικό της φύλλωμα, από απαλές πλακέ τούφες, χρησιμοποιείται σε διάφορες συνθέσεις στον κήπο, ξεχωρίζοντας για το κομψό και συμπαγές της σχήμα. Η πλούσια πράσινη κόμη της, σε διαφορετικούς τόνους και διαβαθμίσεις, ανάλογα με την εποχή, συμπληρώνει ευχάριστα ή και πρωταγωνιστεί ανάμεσα σε άλλα φυτά, χαρίζοντας στον κήπο μια κομψή περιποιημένη εμφάνιση.

  • Μέγεθος – Το ύψος της κωνικής τούγιας κυμαίνεται από 2,5 έως 4 μέτρα, ενώ το πλάτος της μπορεί να γίνει από 1,5 μέχρι 2,5 μέτρα σε έκταση. Τα φυτά αναπτύσσονται αργά για πολλά χρόνια και μετά από 20 με 50 χρόνια αποκτούν το πλήρες και οριστικό τους μέγεθος.
  • Φύλλωμα – Τα χρυσοπράσινα βελονοειδή φύλλα της, μαζεμένα σε υπέροχες, κάθετες πλακέ τούφες, αλλάζουν σε περισσότερο πράσινες ή καφέ αποχρώσεις με τη βοήθεια του κρύου και σχηματίζουν ένα υπέροχο κωνικό δέντρο με πλούσια εμφάνιση.
  • Θέση – Φυτεύεται σε θέσεις ηλιόλουστες ή με μερική σκιά, η οποία προτιμότερο είναι να υπάρχει το απόγευμα. Χρειάζεται τοποθεσίες προστετευμένες από το βοριά και τους δυνατούς ή ξηρούς ανέμους.
  • Πότισμα – Οι ανάγκες της σε νερό είναι μέτριες και το πότισμα της είναι περισσότερο απαραίτητο κατά την περίοδο της πρώτης ανάπτυξης, πριν εγκατασταθεί στον κήπο, ή σε ζεστές και ξηρές μέρες.
  • Έδαφος – Μεγαλώνει σε γόνιμα, ελαφρώς υγρά εδάφη διαφόρων τύπων, αρκεί να έχουν καλή αποστράγγιση.
  • Ανθεκτικότητα – Είναι φυτό ανθεκτικό στον παγετό και δεν έχει πρόβλημα με τις χαμηλές θερμοκρασίες έως και τους -20°C.
  • Συντήρηση/ Φροντίδα – Η φροντίδα της είναι σχετικά εύκολη. Δεν απαιτεί κλάδεμα και εφόσον προστατευτεί από ξηρούς ανέμους παραμένει διακοσμητική για μεγάλο χρονικό διάστημα χωρίς επεμβάσεις.
  • Είναι κατάλληλη για φράκτες και φυτικά χωρίσματα, όρια κτριρίων και άλλων κατασκευών, εισόδους και κεντρικά σημεία όπου πρωταγωνιστεί σαν φυτό επίδειξης, χειμερινές φυτεύσεις και κήπους που δέχονται λίγη συντήρηση.