Τούγια μελανοπράσινη (Thuja plicata “Atrovirens”)

Η μελανοπράσινη τούγια είναι ένα υπέροχο, διακοσμητικό, κωνοφόρο δέντρο, με καταγωγή από τη δυτική και βόρειο Αμερική. Γνωστή για το πυκνό και ανάλαφρο φύλλωμά της, φτιαγμένο από πλακέ, σκουροπράσινες τούφες, χρησιμοποιείται σε διάφορες συνθέσεις στον κήπο και κυρίως σαν συμπαγής φυσικός φράκτης. Αλλάζοντας από πράσινο σε περισσότερο μαύρες αποχρώσεις, όσο ο χειμώνας πλησιάζει, παραμένει εντυπωσιακά χρωματισμένη καθόλη τη διάρκεια της χρονιάς, ενώ μπορεί να διαμορφωθεί με κλάδεμα, ανάλογα με τις προτιμήσεις μας.

  • Μέγεθος – Η τούγια είναι ένα ψηλό δέντρο, με ύψος που συχνά ξεπερνά τα 12 μέτρα. Το πλάτος της, επίσης μεγάλο μπορεί να γίνει ως 8 μέτρα ή και περισσότερο. Η ανάπτυξη της τούγιας διαρκεί από 20 έως 50 χρόνια και μέσα σε αυτό το διάστημα το φυτό φτάνει το πλήρες του μέγεθος.
  • Φύλλωμα – Τα γυαλιστερά σκούρα πράσινα φύλλα της, με το ελαφρύ φυσικό άρωμα, στηρίζονται σε πλούσιες φουντωτές τούφες και το χειμώνα σκουραίνουν περισσότερο, πλησιάζοντας περισσότερο μαύρες αποχρώσεις από ότι πράσινες.
  • Άνθη – Τα μικροσκοπικά αρωματικά της άνθη είναι δύσκολο να γίνουν διακριτά, όμως αρκετές φορές όταν γονιμοποιηθούν, δίνουν τη θέση τους σε λεπτούς φολιδωτούς κώνους με ανοιχτό καφέ χρώμα που διακοσμούν ευχάριστα το πλούσιο φύλλωμά της.
  • Θέση – Χρειάζεται θέσεις ηλιόλουστες ή σημεία με μερική σκιά και το μέρος που θα φυτευτεί δεν είναι απαραίτητο να είναι προστατευμένο.
  • Πότισμα – Έχει μέτριες ανάγκες σε πότισμα και οι υψηλότερες απαιτήσεις της σε νερό παρατηρούνται τα πρώτα χρόνια πριν την εγκατάστασή της στον κήπο ή σε περιόδους με έντονη ζέστη.
  • Έδαφος – Μεγαλώνει σε όλους σχεδόν τους τύπους εδαφών, ανεξάρτητα από την οξύτητά τους και παρόλο αγαπά την υγρασία στο έδαφός της θέλει χώματα με καλή αποστράγγιση.
  • Ανθεκτικότητα – Είναι φυτό αρκετά ανθεκτικό στο κρύο που αντιστέκεται στις χαμηλές θερμοκρασίες μέχρι και -15°C ή -20°C. Ταυτόχρονα μπορεί να αντέξει στα βαριά εδάφη που πλημμυρίζουν για μικρό χρονικό διάστημα και δεν ενοχλείται ιδιαίτερα από τον δυνατό άνεμο.
  • Συντήρηση/ Φροντίδα – Δεν χρειάζεται κλάδεμα παρα μόνο στην περίπτωση που αναπτύσσεται σαν φράκτης. Δεν συναντά ιδιαίτερα προβλήματα από εχθρούς και ασθένειες, ενώ οι συχνότερες προσβολές από αφίδες και κοκκοειδή αντιμετωπίζονται εύκολα.
  • Είναι κατάλληλη για παρτέρια, μπορντούρες, φράκτες και χωρίσματα, εξοχικούς κήπους, πάρκα, βιομηχανικές περιοχές, μεγάλους κήπους και σημεία κεντρικού ενδιαφέροντος.