Τούγια σφαιρική νάνα (Thuja occidentalis “Danica”)

Η σφαιρική νάνα τούγια είναι ένας χαμηλός, διακοσμητικός θάμνος της οικογένειας των κωνοφόρων. Συνδυάζοντας το χαρακτηριστικό κι αγαπημένο, πλακέ φύλλωμα της τούγιας, με την μικρή, στρογγυλωπή ανάπτυξή του, μοιάζει περισσότερο σαν ένα φυτό-γλυπτό. Παραμένοντας ελκυστική καθώς οι εποχές αλλάζουν, προσφέρει ένα κομψό και προσεγμένο αποτέλεσμα, δημιουργώντας την ψευδαίσθηση ενός εντατικά φροντισμένου κήπου.

  • Μέγεθος – Η σφαιρική νάνα τούγια είναι ένας χαμηλός στρογγυλωπός θάμνος, με μικρό ύψος από 10 εκατοστά έως μισό μέτρο. Το πλάτος του φυτού, αυξάνεται παράλληλα με το ύψος, αποκτώντας τις ίδιες διαστάσεις μέχρι το μισό μέτρο. Κάθε φυτό της ποικιλίας αυτής, αναπτύσσεται για 10 με 20 χρόνια και μετά από το διάστημα αυτό δεν παρατηρείται κάποια αύξηση στο μέγεθός του.
  • Φύλλωμα – Το πυκνό σφαιρικό της φύλλωμα, σε ανοιχτούς πράσινους τόνους, έχει ένα ελαφρύ φυσικό άρωμα και αρκετές φορές, αλλάζει τους χειμερινούς μήνες, σε ευχάριστες μπρονζέ αποχρώσεις που ακολουθούν την πρώση της θερμοκρασίας.
  • Θέση – Μεγαλώνει σε σημεία ηλιόλουστα ή θέσεις με ελαφριά σκιά και μέχρι να μεγαλώσει ζητά προστασία από ζεστούς και ξηρούς ανέμους.
  • Πότισμα – Χρειάζεται μέτριο πότισμα, με τις ανάγκες της σε νερό να είναι περισσότερο αυξημένες κατά τα πρώτα χρόνια της ανάπτυξής της και σε περιόδους με έντονη ζέστη.
  • Έδαφος – Αναπτύσσεται καλά σε όλους σχεδόν τους τύπους εδαφών, αρκεί να έχουν καλή αποστράγγιση.
  • Ανθεκτικότητα – Είναι ανθεκτική στο κρύο, αντέχοντας σε χαμηλές θερμοκρασίες έως και -20°C και μπορεί να προσαρμοστεί και σε βαριά αργιλώδη εδάφη ή δύσκολες συνθήκες ατμοσφαιρικής ρύπανσης.
  • Συντήρηση/ Φροντίδα – Η φροντίδα της είναι αρκετά απλή και εύκολη. Συνήθως δεν απαιτεί κλάδεμα, αν και μπορεί να εφαρομοστεί ελαφρύ ψαλίδισμα για τη βελτίωση του σχήματός της αν αυτό χρειαστεί. Τα πρώτα χρόνια της ζωής της, ζητά προστασία από ξηρούς ανέμους που μπορεί να την ταλαιπωρήσουν.
  • Είναι κατάλληλη για παρτέρια, μπορντούρες, χαμηλούς φυτικούς φράκτες, όρια κτιρίων ή άλλων τεχνητών κατασκευών, μπαλκόνια, ταράτσες, βραχόκηπους και γλάστρες ή ζαρντινιέρες. Συχνά χρησιμοποιείται σε χειμερινές φυτεύσεις, για να φωτίσει και να δώσει ενδιαφέρον και σε κήπους χαμηλής συντήρησης που δέχονται λίγη φροντίδα.