Η αουβριέτα είναι ένα καταπληκτικό, χαμηλό, ποώδες φυτό, με καταγωγή από τη Μεσόγειο. Μικρή, μα ζωηρή στην ανάπτυξή της, έχει μάθει να μεγαλώνει στα πιο απίθανα σημεία, όπως οι ρωγμές πέτρινων τοίχων. Εφοδιασμένη με μοναδικής ομορφιάς, χιλιάδες ανθάκια, πλημμυρίζει το χώρο με έντονα μωβ χρώματα, κλέβοντας τις εντυπώσεις.

  • Μέγεθος – Η αουβριέτα είναι ένα διακοσμητικό ποώδες φυτό, με ύψος που φτάνει από 10 έως 22 εκατοστά. Το πλάτος της, ξεκινώντας από τα 30 εκατοστά, μπορεί να φτάσει ως και 60 εκατοστά.
  • Φύλλωμα – Το πανέμορφο, αειθαλές φύλλωμά της, σχηματισμένο από μικροσκοπικά, γκριζοπράσινα φυλλαράκια, απλώνεται λίγα μόλις εκατοστά πάνω από το έδαφος, δημιουργώντας ένα λεπτό, διακοσμητικό στρώμα. Μερικές ποικιλίες αουβριέτας, στολισμένες με επιπλέον χρώματα, διαθέτουν φύλλα, σημαδεμένα με κίτρινες και κρεμ αποχρώσεις, προσφέροντας επιπλεόν ενδιαφέρον σε μια ήδη υπέροχη εικόνα.
  • Άνθη – Τα μοναδικά όμορφα άνθη της, μικρά, μα πολλά σε αριθμό, εμφανίζονται την άνοιξη και συνήθως διαρκούν ως τις αρχές καλοκαιριού. Βαμμένα σε έντονες μπλε-μωβ και κοκκινωπές αποχρώσεις, στολίζουν το χαμηλό φύλλωμα και κλέβουν τις εντυπώσεις.
  • Θέση – Αγαπά τις ηλιόλουστες θέσεις ή εκείνες με ελαφριά σκιά και μπορεί να φυτεύεται σε σημεία προστατευμένα από τον παγετό και το δυνατό ή καυτό άνεμο, αλλά και σημεία απροστάτευτα.
  • Πότισμα – Έχει ανάγκη από λίγο πότισμα, κυρίως τους ζεστούς, καλοκαιρινούς μήνες, αλλά και τον πρώτο καιρό μέχρι να εγκατασταθεί σε έναν κήπο.
  • Έδαφος – Μεγαλώνει με επιτυχία σε διάφορους τύπους εδαφών, αρκεί να έχουν καλή αποστράγγιση. Περισσότερο προτιμά τα ξηρά αμμώδη ή πετρώδη χώματα, με ουδέτερο ή αλκαλικό pH.
  • Ανθεκτικότητα – Μόλις εγκατασταθεί σε μια θέση είναι πολύ ανθεκτική στην ξηρασία και ταυτόχρονα αντέχει στον παγετό και τις χαμηλές θερμοκρασίες. Μπορεί ακόμα να επιβιώσει σε άγονα, ξηρά ή και πετρώδη εδάφη.
  • Συντήρηση/ Φροντίδα – Η φροντίδα της είναι πολύ εύκολη. Για να διατηρήσουμε το σχήμα και το χαμηλό μέγεθός της, μπορούμε να την κλαδέψουμε χαμηλά, αμέσως μόλις ολοκληρωθεί η άνθησή της.
  • Είναι κατάλληλη για πλαγιές και κατηφορικά σημεία, παρτέρια, μπορντούρες, γλάστρες και ζαρντινιέρες, άκρες του κήπου και όρια μονοπατιών, σαν εδαφοκάλυψη, ανάμεσα σε πέτρες και πλάκες στο δάπεδο, ρωγμές τοίχων και πέτρινων στοιχείων, βραχόκηπους, μεσογειακούς κήπους, εξοχικούς ή αστικούς κήπους και κήπους νησιώτικου ή παραθαλάσσιου στυλ.