Η αρμέρια είναι ένα υπέροχο, ποώδες φυτό, με προέλευση από τις χώρες του Βόρειου Ημισφαιρίου. Ανθεκτική στις παραθαλάσσιες συνθήκες και έντονα διακοσμητική, παραμένει πράσινη καθόλη τη διάρκεια της χρονιάς, διακοσμώντας δύσκολους κήπους και βραχόκηπους. Με λίγη μόνο φροντίδα, υπόσχεται κάθε χρόνο να μας ανταμείβει, με τα πανέμορφα, ροζ ή μωβ άνθη της.

  • Μέγεθος – Η αρμέρια είναι ένα διακοσμητικό ποώδες φυτό, μικρού μεγέθους, με ύψος που φτάνει από 15 έως 30 εκατοστά.
  • Φύλλωμα – Τα φύλλα της, που θυμίζουν αρκετά γρασίδι, δημιουργούν μικρές και πυκνές συστάδες, σε σκούρο πράσινο χρώμα. Σαν μακρόστενες βελόνες, που κατευθύνονται προς τα πάνω, διατηρούν την ομορφιά τους καθόλη τη διάρκεια της χρονιάς και όταν τα φύλλα σε άλλα φυτά πέφτουν.
  • Άνθη – Τα μικροσκοπικά άνθη της, μαζεμένα πολλά μαζί σε στρογγυλά μπουκετάκια, κάνουν την εμφανισή τους από τα τέλη της άνοιξης ως τις αρχές καλοκαιριού. Χρωματισμένα με ροζ και μωβ αποχρώσεις ή πιο σπάνια λευκό, συνθέτουν μια υπέροχη, διακοσμητική εικόνα για τον κήπο που θα φυτευτεί.
  • Θέση – Αγαπά τις ηλιόλουστες θέσεις ή εκείνες με ελαφριά σκιά, όμως δεν μπορεί να αναπτυχθεί σε πλήρως σκιαζόμενες τοποθεσίες.
  • Πότισμα – Έχει ανάγκη από λίγο πότισμα, κυρίως τους ζεστούς, καλοκαιρινούς μήνες, αλλά και τον πρώτο καιρό μέχρι να εγκατασταθεί σε έναν κήπο.
  • Έδαφος – Μεγαλώνει με επιτυχία σε διάφορους τύπους εδαφών, με διαφορετική σύσταση και ποικίλες τιμές οξύτητας, αρκεί να έχουν καλή αποστράγγιση. Τα φτωχά ή ξηρά χώματα, δεν αποτελούν εμπόδιο για την ανάπτυξη της αρμέριας.
  • Ανθεκτικότητα – Μόλις εγκατασταθεί σε μια θέση είναι πολύ ανθεκτική στην ξηρασία και ταυτόχρονα αντέχει στον παγετό και τις χαμηλές θερμοκρασίες μέχρι τους -10°C. Μπορεί ακόμα να επιβιώσει σε άγονα και ξηρά εδάφη, ενώ δεν φάινεται να δυσκολεύεται από την έντονη ζέστη και την αλατότητα.
  • Συντήρηση/ Φροντίδα – Η φροντίδα της είναι ιδιαίτερα απλή. Δεν χρειάζεται κλάδεμα και συνήθως δεν συναντά προβλήματα από έντομα ή ασθένειες. Αν θέλουμε να ενισχύσουμε την ανθοφορία της, μπορούμε να απομακρύνουμε συχνά, όλα τα μαραμένα ή ξερά άνθη που εμφανίζονται.
  • Είναι κατάλληλη για πλαγιές και κατηφορικά σημεία, παρτέρια, μπορντούρες, γλάστρες και ζαρντινιέρες, διακόσμηση μονοπατιών, όρια κήπων, εδαφοκάλυψη, βραχόκηπους και κήπους με χαλίκια, εξοχικούς και μεσογειακούς κήπους, νησιώτικους κήπους ή κήπους παραθαλάσσιου στυλ, ακόμη και για στόλισμα σε ανθοδοχεία σαν κομμένο λουλούδι.