Ασφόδελος λευκός (Asphodelus albus)

Ο λευκός ασφόδελος είναι ένα υπέροχο, ποώδες φυτό, με καταγωγή από την Ευρώπη. Ψηλόλιγνος, προικισμένος με μια άγρια ομορφιά, συχνά κατακλύζει την ελληνική ύπαιθρο, ενώ βρίσκει τη θέση του και στους κήπους, ανάμεσα σε άλλα διακοσμητικά φυτά. Υπέροχος σε σειρές ή φυτεμένος σε συστάδες, κάνει αισθητή την παρουσία του, δίνοντας ενδιαφέρον στις φυτικές μας συνθέσεις.

  • Μέγεθος – Ο λευκός ασφόδελος είναι ένα διακοσμητικό, ποώδες φυτό, με ύψος που φτάνει από 50 εκατοστά έως 1 μέτρο. Το πλάτος του, ξεκινώντας από τα 10 μόλις εκατοστά, μπορεί να φτάσει ως και μισό μέτρο. Για να φτάσει το τελικό του μέγεθος, χρειάζεται 2 με 5 χρόνια, ενώ έπειτα από αυτό το διάστημα δεν μεγαλώνει σημαντικά.
  • Φύλλωμα – Τα μακρόστενα φύλλα του, σαν μακριές ίνες γρασιδιού, ξεκινούν από χαμηλά, στη βάση του φυτού, δημιουργώντας όμορφες και πυκνές τούφες. Το χειμώνα, όλο το φύλλωμα πέφτει, κάνοντας την εμφάνισή του ξανά την επόμενη άνοιξη.
  • Άνθη – Τα απαλά, λευκά άνθη του, εμφανίζονται αργά την άνοιξη, στολισμένα με διακριτικές ροζ γραμμές. Μαζεμένα πολλά μαζί σε μικρές ομάδες, μοιάζουν με μικρά ασπρο-ροζ αστεράκια.
  • Θέση – Αγαπά τις ηλιόλουστες θέσεις και μπορεί να φυτεύεται σε σημεία τόσο προστατευμένα από τον άνεμο και το κρύο, όσο και απροστάτευτα.
  • Πότισμα – Έχει ανάγκη από μέτριο πότισμα, κυρίως τους ζεστούς καλοκαιρινούς μήνες και τον πρώτο καιρό μέχρι να εγκατασταθεί σε έναν κήπο.
  • Έδαφος – Μεγαλώνει με επιτυχία σε διάφορους τύπους εδαφών, με διαφορετική σύσταση και ποικίλες τιμές οξύτητας, αρκεί να έχουν καλή αποστράγγιση. Σε βαριά χώματα με κακή στράγγιση και αερισμό, συνήθως δεν επιβιώνει για μεγάλο διάστημα.
  • Ανθεκτικότητα – Μόλις εγκατασταθεί σε μια θέση είναι αρκετά ανθεκτικός στην ξηρασία και ταυτόχρονα αντέχει στον παγετό και τις χαμηλές θερμοκρασίες μέχρι τους -10°C.
  • Συντήρηση/ Φροντίδα – Παρόλο που μετά την άνθιση είναι δυνατό να κλαδευτεί, για τη διατήρηση χαμηλού μεγέθους και συμπαγούς σχήματος, συχνά επιλέγεται από τους κηπουρούς να παραμείνει απείραχτος, καθώς οι σπόροι που σταδιακά σχηματίζονται δίνουν ένα ενδιαφέρον κι αρκετά ελκυστικό αποτέλεσμα.
  • Είναι κατάλληλος για πλαγιές και κατηφορικά σημεία, παρτέρια, μπορντούρες, βραχόκηπους και κήπους με χαλίκια, κήπους μεσογειακού στυλ, εξοχικούς κήπους και κήπους φυσικού στυλ, φυτευμένος σε ομάδες ή μεγάλες επιφάνειες. Ακόμη, είναι κατάλληλος για αποξήρανση, χρήσιμος σε διακοσμητικές ανθικές συνθέσεις.