Ασφόδελος ο κίτρινος (Asphodeline lutea)

Ο κίτρινος ασφόδελος είναι ένα υπέροχο, ποώδες φυτό, με καταγωγή από την Ευρώπη, την Αφρική και τη Δυτική Ασία. Ψηλόλιγνος, αρωματικός και με μια άγρια εμφάνιση, έχει συνδυαστεί με τη μυθολογία, βρίσκοντας σήμερα τη θέση του, στους διακοσμητικούς κήπους. Υπέροχος σε σειρές ή φυτεμένος σε συστάδες, μπορεί ακόμα να αποξηρανθεί για στολισμό, όπου διατηρεί το χρυσό χρώμα του.

  • Μέγεθος – Ο κίτρινος ασφόδελος είναι ένα διακοσμητικό, ποώδες φυτό, με ύψος που φτάνει από 1 έως 1,5 μέτρο. Το πλάτος του, ξεκινώντας από τα 10 μόλις εκατοστά, μπορεί να φτάσει ως και μισό μέτρο. Για να φτάσει το τελικό του μέγεθος, χρειάζεται 2 με 5 χρόνια, ενώ έπειτα από αυτό το διάστημα δεν μεγαλώνει σημαντικά.
  • Φύλλωμα – Τα μακρόστενα φύλλα του, σαν μακριές ίνες γρασιδιού, ξεκινούν από χαμηλά, στη βάση του φυτού, δημιουργώντας όμορφες και πυκνές τούφες. Το χειμώνα, όλο το φύλλωμα πέφτει, κάνοντας την εμφάνισή του ξανά την επόμενη άνοιξη.
  • Άνθη – Τα λαμπερά άνθη του, σε ζωηρές αποχρώσεις του κίτρινου και χρυσού είναι έντονα διακοσμητικά, ενώ διαθέτουν κι ένα ευχάριστο άρωμα. Εμφανίζονται αρκετά μαζί, πάνω στο φυτό, αργά την άνοιξη.
  • Θέση – Αγαπά τις ηλιόλουστες θέσεις και μπορεί να φυτεύεται σε σημεία τόσο προστατευμένα από τον άνεμο και το κρύο, όσο και απροστάτευτα.
  • Πότισμα – Έχει ανάγκη από μέτριο πότισμα, κυρίως τους ζεστούς καλοκαιρινούς μήνες και τον πρώτο καιρό μέχρι να εγκατασταθεί σε έναν κήπο.
  • Έδαφος – Μεγαλώνει με επιτυχία σε διάφορους τύπους εδαφών, με διαφορετική σύσταση και ποικίλες τιμές οξύτητας, αρκεί να έχουν καλή αποστράγγιση. Σε βαριά χώματα με κακή στράγγιση και αερισμό, συνήθως δεν επιβιώνει για μεγάλο διάστημα.
  • Ανθεκτικότητα – Είναι φυτό ανθεκτικό στον παγετό και τις χαμηλές θερμοκρασίες μέχρι τους -10°C, ενώ δεν προυσιάζει σημαντικά προβλήματα από εχθρούς και ασθένειες.
  • Συντήρηση/ Φροντίδα – Παρόλο που μετά την άνθιση είναι δυνατό να κλαδευτεί, για τη διατήρηση χαμηλού μεγέθους και συμπαγούς σχήματος, συχνά επιλέγεται από τους κηπουρούς να παραμείνει απείραχτος, καθώς οι σπόροι που σταδιακά σχηματίζονται δίνουν ενδιαφέρον κι αρκετά ελκυστικό αποτέλεσμα.
  • Είναι κατάλληλος για πλαγιές και κατηφορικά σημεία, παρτέρια, μπορντούρες, βραχόκηπους και κήπους με χαλίκια, κήπους μεσογειακού στυλ, εξοχικούς κήπους και κήπους φυσικού στυλ, φυτευμένος σε ομάδες ή μεγάλες επιφάνειες. Ακόμη, είναι κατάλληλος για αποξήρανση, χρήσιμος σε διακοσμητικές ανθικές συνθέσεις.