Άστερ ή αστράκι (Aster spectabilis / Eurybia spectabilis)

Το άστερ ή αλλιώς αστράκι, είναι ένα πανέμορφο, ποώδες φυτό, με τη μορφή μαργαρίτας. Εφοδιασμένο με χιλιάδες δαντελλωτά φύλλα, που δημιουργούν έναν μικρό θάμνο, επιλέγει να ανθίσει ως το φθινόπωρο, χρωματίζοντας τις πρώτες κρύες μέρες, στους υπέροχους μπλε-μωβ και κίτρινους τόνους των μαγευτικών λουλουδιών του.

  • Μέγεθος – Το άστερ ή αστράκι είναι ένα διακοσμητικό ποώδες φυτό, με ύψος που φτάνει από 30 έως 60 εκατοστά, ανάλογα με την ποικιλία. Το πλάτος του, συνήθως φτάνει τα 60 εκατοστά σε έκταση.
  • Φύλλωμα – Τα μικροσκοπικά, δαντελωτά φύλλα του, πάνω σε εύκαμπτα, λυγισμένα βλαστάρια, σχηματίζουν έναν πυκνό πράσινο θάμνο, που συχνά βάφεται σε γλυκούς κόκκινους και μπορντώ τόνους καθώς το κρύο του χειμώνα πλησιάζει, λίγο πριν “γυμνωθεί” από τις χαμηλές θερμοκρασίες.
  • Άνθη – Τα εκπληκτικά κι υπέροχα χρωματισμένα λουλούδια του, θυμίζουν την όψη μιας τριχωτής μαργαρίτας. Βαμμένα σε έντονο μπλε-μωβ χρώμα, κάνουν την εμφανισή τους από το καλοκαίρι ως και τα μέσα φθινοπώρου, σκορπισμένα πολλά μαζί ανάμεσα και πάνω από το φύλλωμα. Στολισμένα με ένα χρυσοκίτρινο διακοσμητικό κέντρο, φέρνουν χρώμα στον φθινοπωρινό κήπο που διαρκεί για μεγάλο διάστημα.
  • Θέση – Αγαπά τις ηλιόλουστες θέσεις ή εκείνες με ελαφριά σκιά και μπορεί να φυτεύεται σε σημεία προστατευμένα από τον παγετό και το δυνατό ή καυτό άνεμο αλλά και εκτεθειμένα.
  • Πότισμα – Έχει ανάγκη από μέτριο πότισμα, κυρίως τους ζεστούς καλοκαιρινούς μήνες, αλλά και τον πρώτο καιρό μέχρι να εγκατασταθεί σε έναν κήπο.
  • Έδαφος – Μεγαλώνει με επιτυχία σε διάφορους τύπους εδαφών, με διαφορετική σύσταση και ποικίλες τιμές οξύτητας, αρκεί να έχουν καλή αποστράγγιση.
  • Ανθεκτικότητα – Μόλις εγκατασταθεί σε μια θέση είναι ανθεκτικό στην ξηρασία και ταυτόχρονα αντέχει στον παγετό και τις χαμηλές θερμοκρασίες, σε διαφορετικό βαθμό, ανάλογα με την ποικιλία που θα επιλέξουμε.
  • Συντήρηση/ Φροντίδα – Η φροντίδα του είναι ιδιαίτερα απλή, μιας και συνήθως δεν συναντά προβλήματα από έντομα ή ασθένειες. Για να διατηρήσουμε το σχήμα και το μέγεθός του, μπορούμε αν θέλουμε να τον κλαδέψουμε στο επιθυμητό μέγεθος νωρίς την άνοιξη.
  • Είναι κατάλληλο για παρτέρια, μπορντούρες, γλάστρες και ζαρντινιέρες, μπαλκόνια, ταράτσες, εισόδους, βραχόκηπους, κήπους με χαλίκια, άκρες μονοπατιών και δρόμων, λιβάδια και ανοιχτά σημεία, νησιώτικους κήπους ή κήπους παραθαλάσσιου στυλ, εξοχικούς κήπους και διακοσμητικούς ανθόκηπους με χαμηλές ανάγκες σε νερό.