Αστερίσκος (Asteriscus sericeus)

Ο αστερίσκος είναι ένα υπέροχο, διακοσμητικό φυτό, σαν μαργαρίτα, με καταγωγή από τα Κανάρια νησιά. Χαμηλός σε ύψος και με φύλλωμα που θυμίζει πολύ παχύφυτο, στολίζεται με ολόχρυσα, εντυπωσιακά άνθη, σκαρφαλώνοντας σε πετρώδη και ξηρά εδάφη. Πολύ ανθεκτικός και κατάλληλος και για παραθαλάσσιες συνθήκες, είναι ένας άσος στο μανίκι μας,για να ομορφύνουμε δύσκολα, άγονα σημεία.

 

Κοινή ονομασία: Αστερίσκος

Λατινική ονομασία: Asteriscus sericeus

Οικογένεια: Asteraceae

 

  • Μέγεθος – Ο αστερίσκος είναι ένα διακοσμητικό ποώδες φυτό, με ύψος που φτάνει από 15 έως 30 εκατοστά και πλάτος συνήθως 30 εκατοστά ή και ελαφρώς μεγαλύτερο.
  • Φύλλωμα – Το παχύ και απαλό φύλλωμά του, βαμμένο σε γλυκούς ασημοπράσινους τόνους, καλύπτεται από κοντές, σχεδόν αόρατες τρίχες, ενώ εποχικά, στολίζεται με επιπλέον μπρονζέ αποχρώσεις. Παραμένοντας διακοσμητικό καθόλη τη διάρκεια της χρονιάς, είναι μια υπέροχη φυτική προσθήκη, που χαρίζει ενδιαφέρον στον κήπο που θα φυτευτεί.
  • Άνθη – Τα εκπληκτικά, χρυσοκίτρινα άνθη του, συνήθως εμφανίζονται αργά το χειμώνα και νωρίς την άνοιξη. Η υπέροχη όψη τους, που θυμίζει πολύ μαργαρίτα, μπορεί να διατηρηθεί για ακόμα μεγαλύτερο διάστημα, ως τις πρώτες μέρες του καλοκαιριού, ενώ στα ήπια και παραθαλάσσια κλίματα, ο αστερίσκος χαρίζει την μοναδική ομορφιά των λουλουδιών του, ανά τακτά διαστήμτα σε όλες τις εποχές του χρόνου.
  • Θέση – Αγαπά τις ηλιόλουστες θέσεις ή εκείνες με ελαφριά σκιά, όμως δεν μπορεί να αναπτυχθεί σε πλήρως σκιαζόμενες τοποθεσίες.
  • Πότισμα – Έχει ανάγκη από μέτριο πότισμα, κυρίως τους ζεστούς καλοκαιρινούς μήνες, αλλά και τον πρώτο καιρό μέχρι να εγκατασταθεί σε έναν κήπο.
  • Έδαφος –  Μεγαλώνει με επιτυχία σε διάφορους τύπους εδαφών, με διαφορετική σύσταση και ποικίλες τιμές οξύτητας, αρκεί να έχουν καλή αποστράγγιση.
  • Ανθεκτικότητα – Μόλις εγκατασταθεί σε μια θέση είναι ανθεκτικός στην ξηρασία, ενώ ταυτόχρονα έχει σχετική αντοχή και στην αλατότητα.
  • Συντήρηση/ Φροντίδα – Η φροντίδα του είναι αρκετά εύκολη. Συνήθως δεν συναντά προβλήματα από έντομα ή ασθένειες. Παρόλο που η διάρκεια ζωής των φυτών αυτών δεν είναι τόσο μεγάλη, ο αστερίσκος έχει τη δυνατότητα να επανέρχεται κάθε χρόνο στο σημείο που τον φυτέψαμε, από σπόρους που πέφτουν την προηγούμενη χρονιά. Αν θέλουμε λοιπόν να τον διατηρήσουμε στον κήπο μας, καλό είναι να αφήνουμε απείραχτα 1-2 μεγαλύτερα φυτά, που θα παράγουν σπόρο για περισσότερα λουλούδια τον επόμενο χρόνο.
  • Είναι κατάλληλος για παρτέρια, μπορντούρες, γλάστρες και ζαρντινιέρες, ξηρούς κήπους και βραχόκηπους, άκρες μονοπατιών και δρόμων, διάφορες συνθέσεις με παχύφυτα, μεσογειακούς και νησιώτικους ή παραθαλάσσιους κήπους.