Η μπεργένια είναι ένα εκπληκτικό, διακοσμητικό φυτό, με καταγωγή από τη Σιβηρία. Χαρακτηριστική για την ιδιαίτερη ανθεκτικότητα και τη ζωηράδα της, σχηματίζεται από πλατιά, στρογγυλωπά φύλλα, που αλλάζουν τα χρώματά τους, από πράσινο σε μπρονζέ και ροζ, ανάλογα με την εποχή. Στολισμένη με μακριά, κόκκινα βλαστάρια, που συγκρατούν τα σκούρα ροζ άνθη της, είναι άκρως εντυπωσιακή σχεδόν όλο το χρόνο.

  • Μέγεθος – Η μπεργένια είναι ένα διακοσμητικό ποώδες φυτό, με ύψος και πλάτος που φτάνει από 10 εκατοστά έως το μισό μέτρο. Για να φτάσει το τελικό της μέγεθος, θα χρειαστεί γύρω στα 2 με 5 χρόνια, ενώ έπειτα από αυτό το διάστημα δεν μεγαλώνει σημαντικά.
  • Φύλλωμα – Το μοναδικό φύλλωμά της, μαζεμένο στη βάση του φυτού, δημιουργεί δροσερές, στρογγυλωπές τούφες, από πλατιά, μεγάλα φύλλα με ελαφρά κυμματιστό περίγραμμα. Χρωματισμένα σε ανοιχτό πράσινο, συχνά στολίζονται με επιπλεόν πινελιές, από μωβ, ροζ και βυσσινί ή μπρονζέ, ανάλογα με τη θερμοκρασία και την εποχή.
  • Άνθη – Τα πανέμορφα λουλούδια της μπεργένιας, εμφανίζονται νωρίς την άνοιξη. Πάνω σε λεπτά, όρθια βλαστάρια, με κόκκινο χρώμα, στηρίζονται μικρά μπουκετάκια εδώ κι εκεί, από μικρά και έντονα διακοσμητικά, σκούρα ροζ ανθάκια.
  • Θέση – Αγαπά τις ηλιόλουστες θέσεις ή εκείνες με ελαφριά σκιά και μπορεί να φυτεύεται σε σημεία προστατευμένα από τον βοριά, αλλά και σημεία απροστάτευτα.
  • Πότισμα – Έχει ανάγκη από μέτριο πότισμα, κυρίως τους ζεστούς, καλοκαιρινούς μήνες, αλλά και τον πρώτο καιρό μέχρι να εγκατασταθεί σε έναν κήπο.
  • Έδαφος – Μεγαλώνει με επιτυχία σε διάφορους τύπους εδαφών, με διαφορετική σύσταση και ποικίλες τιμές οξύτητας, αρκεί να έχουν καλή αποστράγγιση.
  • Ανθεκτικότητα – Είναι φυτό πολύ ανθεκτικό στον παγετό και τις χαμηλές θερμοκρασίες μέχρι τους -20°C, ενώ ταυτόχρονα αντέχει στην έντονη σκίαση. Δεν αναπτύσσεται καλά σε περιοχές με συνδυασμό έντονης ζέστης και υγρασίας.
  • Συντήρηση/ Φροντίδα – Η φροντίδα της είναι ιδιαίτερα απλή, μιας και συνήθως δεν συναντά προβλήματα από έντομα ή ασθένειες. Για να ενισχύσουμε την ανθοφορία της και για την διατηρήσουμε όμορφη, καλό είναι να απομακρύνουμε συχνά, όλα τα μαραμένα ή ξερά άνθη που εμφανίζονται.
  • Είναι κατάλληλη για παρτέρια, μπορντούρες, πλαγιές και κατηφορικά σημεία, βραχόκηπους και κήπους με χαλίκια και σαν εδαφοκάλυψη σε αστικούς ή εξοχικούς κήπους.