Το χρυσάνθεμο είναι ένα πανέμορφο, ποώδες φυτό, με καταγωγή από την Άπω Ανατολή και ειδικότερα την Κίνα. Στολισμένο με πλουμιστά, εντυπωσιακά λουλούδια, που θυμίζουν πολύ αστράκια, είναι ένα από τα πιο δημοφιλή φθινοπωρινά φυτά, με ολόκληρα φεστιβάλ να διοργανώνονται προς τιμήν του. Διαθέσιμο σε πολλά διαφορετικά χρώματα, σίγουρα θα καταφέρει να ταιριάξει στο χώρο σας και να ικανοποιήσει και τους πιο δύσπιστους.

  • Μέγεθος – Το χρυσάνθεμο είναι ένα διακοσμητικό φυτό, με ύψος που φτάνει από 25 εκατοστά έως τα 1,3 μέτρα, ανάλογα με την ποικιλία.
  • Φύλλωμα – Το πυκνό, θαμνώδες φύλλωμά του, φτιαγμένο από χνουδωτά αρωματικά φύλλα, βάφεται σε σκούρο πράσινο χρώμα, ενώ η κάτω του επιφάνεια παραμένει ανοιχτόχρωμη, σε γκριζοπράσινες αποχρώσεις. Παρόλο που τα φύλλα του είναι ευαίσθητα στο κρύο και πέφτουν με τις χαμηλές θερμοκρασίες, πολλές από τις ποικιλίες που κυκλοφορούν στην αγορά είναι ανθεκτικές στο κρύο κι έτσι το φύλλωμα μπορεί να εμφανιστεί ξανά, από τη βάση του φυτού, την επόμενη άνοιξη.
  • Άνθη – Τα εκπληκτικά άνθη του σε ζωηρό κόκκινο, κίτρινο, πορτοκαλί, ροζ, λευκό ή μωβ χρώμα, εμφανίζονται μέσα στο φθινόπωρο. Πολλά μαζί, σαν φουντωτές, πλούσιες μαργαρίτες με εμφάνιση αστεριού, στολίζουν το φύλλωμα μέσα από το οποίο ξεπηδούν για εντυπωσιάσουν. Αγαπημένα τόσο σαν διακοσμητικά φυτά στο σπίτι όσο και στον κήπο ή κομμένα στο βάζο, είναι ένα από τα δημοφιλέστερα και ομορφότερα φυτά της εποχής αυτής.
  • Θέση – Αγαπά τις ηλιόλουστες θέσεις ή εκείνες με ελαφριά σκιά και χρειάζεται να φυτεύεται σε σημεία προστατευμένα από τον δυνατό ή καυτό άνεμο.
  • Πότισμα – Έχει ανάγκη από μέτριο πότισμα, το οποίο όμως πρέπει να γίνεται συχνά, κυρίως τους ζεστούς καλοκαιρινούς μήνες, αλλά και τον πρώτο καιρό μέχρι να εγκατασταθεί σε έναν κήπο. Σημαντικό είναι επίσης να αφήνουμε το χώμα να στεγνώσει μεταξύ των ποτισμάτων, έτσι ώστε να αποφύγουμε τις ασθένειες και το σάπισμα των ριζών του.
  • Έδαφος – Μεγαλώνει με επιτυχία σε διάφορους τύπους εδαφών, με διαφορετική σύσταση και ποικίλες τιμές οξύτητας, αρκεί να έχουν καλή αποστράγγιση. Καταλληλότερα είναι τα χώματα με μεγάλο ποσοστό οργανικής ουσίας, που έχουν αρκετά θρεπτικά συστατικά για να τραφεί.
  • Ανθεκτικότητα – Είναι φυτό ανθεκτικό στις χαμηλές θερμοκρασίες, ενώ ταυτόχρονα αντέχει και στην ξηρασία.
  • Συντήρηση/ Φροντίδα – Η φροντίδα του είναι αρκετά εύκολη. Για να ενισχύσουμε την ανθοφορία του και να το διατηρήσουμε υγιές και όμορφο, καλό είναι να απομακρύνουμε συχνά, όλα τα μαραμένα ή ξερά άνθη και φύλλα που εμφανίζονται.
  • Είναι κατάλληλο για παρτέρια, μπορντούρες, γλάστρες και ζαρντινιέρες, μπαλκόνια, ταράτσες, εισόδους, βραχόκηπους, κήπους με χαλίκια, άκρες μονοπατιών και δρόμων, εξοχικούς κήπους και διακοσμητικούς ανθόκηπους ή κήπους με φυτά που προορίζονται για στολίδια στο βάζο.