Το δελφίνιο είναι ένα υπέροχο, ποώδες φυτό, αγαπημένο για τα κομψά λουλούδια του, που μοιάζουν πολύ με αστέρια. Ψηλόλιγνο και καλοσχηματισμένο, μπορεί να στολίσει τους φράκτες και τα παρτέρια μας, επιδεικνύοντας τα υπέροχα χρώματα των λουλουδιών του, σε ασυνήθιστες γαλάζιες-μπλε αποχρώσεις και μωβ ή λευκό.

  • Μέγεθος – Το ύψος του δελφίνιου ξεκινά από τα 1,2 μέτρα και μπορεί να φτάσει έως και 1,8 μέτρα ψηλά. Το πλάτος του φυτού κυμαίνεται από 60 μέχρι 90 εκατοστά.
  • Φύλλωμα – Τα καλοσχηματισμένα φύλλα του, μαζεμένα χαμηλά, γύρω από τη βάση του φυτού, έχουν βαθιές εσοχές και χωρίσματα και δημιουργούν έναν διακριτικό πράσινο όγκο. Καθώς ο χειμώνας πλησιάζει, το φύλλωμα του δελφίνιου σταδιακά πέφτει, δίνοντας την αίσθηση ότι το φυτό εξαφανίστηκε. Χάρη σε αυτή την τεχνική, τα φυτά μπορούν να επιβιώσουν σε αρκετά χαμηλές θερμοκρασίες και να ξεπροβάλλουν από τη γη την επόμενη άνοιξη.
  • Άνθη – Τα κομψά, πυκνά άνθη του, μαζεμένα πολλά μαζί, σε μακρόστενα μπουκετάκια, στις κορυφές των βλαστών, εμφανίζονται το καλοκαίρι και συχνά διαρκούν ως τις αρχές φθινοπώρου. Λευκά ή χρωματισμένα σε υπέροχους μωβ-μπλε και κόκκινους-ροζ τόνους, μοιάζουν αρκετά με μονά ή διπλά αστεράκια με καφετί κέντρο.
  • Θέση – Αγαπά τις ηλιόλουστες θέσεις ή εκείνες με ελαφριά σκιά και χρειάζεται να φυτεύεται σε σημεία προστατευμένα από τον δυνατό ή καυτό άνεμο.
  • Πότισμα – Έχει ανάγκη από μέτριο πότισμα, κυρίως τους ζεστούς, καλοκαιρινούς μήνες, αλλά και τον πρώτο καιρό μέχρι να εγκατασταθεί σε έναν κήπο.
  • Έδαφος – Μεγαλώνει με επιτυχία σε διάφορους τύπους εδαφών, αρκεί να έχουν καλή αποστράγγιση. Περισσότερο προτιμά τα γόνιμα χώματα, πλούσια σε χούμο και με μέτρια υγρασία. Παρόλο που μπορεί να μεγαλώσει και σε φτωχά εδάφη, οι ψηλές ποικιλίες που θα φυτευτούν σε ένα τέτοιο χώμα, τείνουν να γίνονται ακόμη ψηλότερες και λεπτές, με αποτέλεσμα να χρειάζονται στήριξη.
  • Ανθεκτικότητα – Είναι φυτό ευαίσθητο στην έντονη υγρασία και τα βαριά, κακώς στραγγιζόμενα εδάφη. Ο δυνατός άνεμος είναι επίσης ένας από τους παράγοντες που το δυσκολεύει, καθώς συχνά δεν μπορεί να στηριχτεί καλά μόνο του.
  • Συντήρηση/ Φροντίδα – Όταν τα φυτά είναι ακόμα μικρά, φροντίζουμε να δημιουργήσουμε μια βάση στήριξης, πάνω στην οποία θα βασιστούν, όσο σταδιακά μεγαλώνουν. Μια απλή και αποδοτική βάση μπορεί να δημιουργηθεί από αρκετά λεπτά καλάμια, τα οποία δένονται μεταξύ τους με σπάγγο. Μετά την άνθηση, τα φυτά καλό είναι να κλαδεύονται χαμηλά. Με τον τρόπο αυτό, διατηρούμε όχι μόνο το φύλλωμα όμορφο και υγιές αλλά μπορούμε να έχουμε και μια δέυτερη άνθηση αργά το καλοκαίρι ή το φθινόπωρο. 
  • Είναι κατάλληλο για παρτέρια, μπορντούρες, γλάστρες, ζαρντινιέρες, όρια μονοπατιών και άκρες του κήπου, εισόδους, μπαλκόνια, εξοχικούς και παραδοσιακούς ή ρομαντικούς κήπους, ανθόκηπους και λιβάδια, σε συστάδες ή συνδυασμένο με άλλα ανθισμένα φυτά όπως ίριδες και δελφίνια.