Διμορφοθήκη ‘Pink Whirls’ (Osteospermum ‘Pink Whirls’)

Η διμορφοθήκη ή οστεόσπερμο της συγκεκριμένης ποικιλίας, είναι ένα πανέμορφο, ποώδες φυτό, αγαπημένο για τα ιδιαίτερα και μοναδικής ομορφιάς άνθη που παράγει. Σχηματισμένη σαν ένας θάμνος, όπως και η πιο κοινή διμορφοθήκη, ντύνεται με λουλούδια καθόλη τη διάρκεια της χρονιάς, σχηματισμένα σαν μικροσκοπικά τιμονάκια καραβιού σε μωβ, ροζ και περισσότερα χρώματα.

  • Μέγεθος – Η διμορφοθήκη αυτή είναι ένα διακοσμητικό ποώδες φυτό, με ύψος που φτάνει από 10 εκατοστά έως μισό μέτρο. Το πλάτος της, ξεκινώντας από το μισό μέτρο, μπορεί να φτάσει ως και 1 μέτρο σε έκταση. Για να φτάσει το τελικό της μέγεθος, θα χρειαστεί γύρω στα 2 με 5 χρόνια, ενώ έπειτα από αυτό το διάστημα δεν μεγαλώνει σημαντικά.
  • Φύλλωμα – Το πυκνό, πλόυσιο φύλλωμά της, έχει σκούρο πράσινο χρώμα κι είναι φτιαγμένο από μικρά, μακρόστενα φυλλαράκια, που διατηρούνται ζωντανά όλες τις εποχές.
  • Άνθη – Αγαπημένο μέρος της διμορφοθήκης είναι τα άνθη της, που μοιάζουν με μεγάλες χρωματιστές μαργαρίτες και παράγονται σχεδόν όλους τους μήνες του χρόνου. Ξεκινώντας από ένα κίτρινο-καφετί κέντρο, τα πέταλα της συγκεκριμένης ποικιλίας είναι βαμμένα σε μωβ και ροζ τόνους, ενώ στις άκρες τους στενεύουν ελαφρώς, πριν καταλήξουν σε στρογγυλωπές διακοσμητικές άκρες.
  • Θέση – Αγαπά τις ηλιόλουστες θέσεις ή εκείνες με ελαφριά σκιά και χρειάζεται να φυτεύεται σε σημεία προστατευμένα από τον παγετό και το δυνατό ή καυτό άνεμο.
  • Πότισμα – Έχει ανάγκη από λίγο έως μέτριο πότισμα, κυρίως τους ζεστούς καλοκαιρινούς μήνες, αλλά και τον πρώτο καιρό μέχρι να εγκατασταθεί σε έναν κήπο.
  • Έδαφος – Μεγαλώνει με επιτυχία σε διάφορους τύπους εδαφών, με διαφορετική σύσταση και ποικίλες τιμές οξύτητας, αρκεί να έχουν καλή αποστράγγιση. Περισσότερο προτιμά τα ελαφρά υγρά προς ξηρά χώματα, με αμμώδη σύσταση.
  • Ανθεκτικότητα – Μόλις εγκατασταθεί σε μια θέση είναι πολύ ανθεκτική στην ξηρασία., όμως δεν αντέχει στον παγετό και τις χαμηλές θερμοκρασίες κάτω από 0°C. Παρόλο που τα καυτά και ξηρά καλοκαίρια δεν την ενοχλούν, δυσκολεύεται σε μέρη με υψηλή υγρασία.
  • Συντήρηση/ Φροντίδα – Η φροντίδα της είναι ιδιαίτερα απλή. Συνήθως δεν συναντά προβλήματα από έντομα ή ασθένειες. Για να διατηρήσουμε το σχήμα και το μέγεθός της, μπορούμε αν θέλουμε να την κλαδέψουμε στο επιθυμητό μέγεθος νωρίς την άνοιξη.
  • Είναι κατάλληλη για παρτέρια, μπορντούρες, γλάστρες και ζαρντινιέρες, μπαλκόνια, ταράτσες, εισόδους, βραχόκηπους, κήπους με χαλίκια, νησιώτικους κήπους ή κήπους παραθαλάσσιου στυλ, εξοχικούς κήπους και ανθόκηπους με χαμηλές ανάγκες σε νερό.