Φεστούκα Γλαυκή (Festuca glauca)

Η φεστούκα η γλαυκή είναι ένα καταπληκτικό, φυλλοβόλο χορτάρι, αγαπημένο για τις μοναδικές γκρίζες-μπλε αποχρώσεις του. Φτιαγμένη από λεπτότατα, μακρόστενα φύλλα, που ανεμίζουν απαλά και ποζάρουν ανέμελα, δημιουργεί απίθανες αντιθέσεις και ενδιαφέρουσα υφή. Κατάλληλη τόσο για αστικούς όσο κι εξοχικούς κήπους, είναι ιδανική να δώσει φυσικό ή μίνιμαλ στυλ.

  • Μέγεθος – Η γλαυκή φεστούκα είναι ένα διακοσμητικό ποώδες φυτό, με ύψος και πλάτος που φτάνει από 10 εκατοστά έως μισό μέτρο. Για να φτάσει το τελικό της μέγεθος, η φεστούκα θα χρειαστεί γύρω στα 2 με 5 χρόνια, ενώ έπειτα από αυτό το διάστημα δεν μεγαλώνει σημαντικά.
  • Φύλλωμα – Σχηματίζοντας μια συμπαγή διακοσμητική τούφα, το φύλλωμά της αποτελείται από λεπτότατα μακρόστενα φύλλα, βαμμένα σε εντυπωσιακές γκρι-μπλε αποχρώσεις. Το φθινόπωρο, όσο το κρύο πλησιάζει, το φύλλωμα σταδιακά πέφτει, για να επανέλθει με τη ζέστη της επόμενης άνοιξης.
  • Άνθη – Τα μικροσκοπικά, αραιά άνθη της, σε πράσινες κι ελαφρά μωβ αποχρώσεις, εμφανίζονται το καλοκαίρι, περίπου τον Ιούνιο και Ιούλιο, όμως συνήθως περνούν απαρατήρητα.
  • Θέση – Αγαπά τις ηλιόλουστες θέσεις ή εκείνες με ελαφριά σκιά και μπορεί να φυτεύεται σε σημεία προστατευμένα ή και ελεύθερα.
  • Πότισμα – Έχει ανάγκη από λίγο έως μέτριο πότισμα, κυρίως τους ζεστούς καλοκαιρινούς μήνες, αλλά και τον πρώτο καιρό μέχρι να εγκατασταθεί σε έναν κήπο.
  • Έδαφος – Μεγαλώνει με επιτυχία σε διάφορους τύπους εδαφών, με διαφορετική σύσταση και ποικίλες τιμές οξύτητας, αρκεί να έχουν καλή αποστράγγιση. Περισσότερο προτιμά τα φτωχά προς μέτρια γόνιμα εδάφη.
  • Ανθεκτικότητα – Μόλις εγκατασταθεί σε μια θέση είναι πολύ ανθεκτική στην ξηρασία και ταυτόχρονα αντέχει στον παγετό και τις χαμηλές θερμοκρασίες μέχρι τους -10°C. Μπορεί ακόμα να επιβιώσει σε άγονα, ρηχά και ξηρά ή βραχώδη εδάφη, ενώ δεν φάινεται να δυσκολεύεται από την ατμοσφαιρική ρύπανση.
  • Συντήρηση/ Φροντίδα – Η φροντίδα της είναι ιδιαίτερα απλή. Δεν χρειάζεται κλάδεμα και συνήθως δεν συναντά προβλήματα από έντομα ή ασθένειες.
  • Είναι κατάλληλη για παρτέρια, μπορντούρες, μεγάλες επιφάνειες και άκρες γκαζόν, διάφορες συνθέσεις σε γλάστρες και ζαρντινιέρες, βραχόκηπους και κήπους με χαλίκια, κήπους χαμηλής συντήρησης και διάφορα εξοχικά ή αστικά τοπία.