Το φλοξ είναι ένα πανέμορφο, ποώδες φυτό, γνωστό για τα πλούσια, πικάντικα αρωματισμένα άνθη του. Στηριγμένα πάνω σε ένα λιτό, μα κομψό φόντο, τα λουλούδια του θα εμφανιστούν μέσα στο καλοκαίρι, διαθέσιμα σε πολλές αποχρώσεις από μια παστέλ παλέτα. Κατάλληλο τόσο για κήπους όσο και για γλάστρες ή ζαρντινιέρες, είναι μια εξαιρετική λύση για να φέρουμε χρώμα και γοητεία στο χώρο μας.

  • Μέγεθος – Το φλοξ είναι ένα διακοσμητικό, ποώδες φυτό, με αρκετά ψηλή ανάπτυξη και ύψος που φτάνει από 1 έως 1,5 μέτρο.
  • Φύλλωμα – Το όμορφο, πράσινο φύλλωμά του, συχνά σε διάφορες αποχρώσεις και παραλλαγές, μπορεί να είναι ανοιχτόχρωμο, σκούρο κι άλλοτε στολισμένο με ανοιχτόχρωμες ζώνες. Ευαίσθητο στο κρύο του χειμώνα, το φθινόπωρο πέφτει σταδιακά, για να επανέλθει την επόμενη άνοιξη.
  • Άνθη –  Τα μαγευτικά και ρομαντικά άνθη του, συναντιόνται σε διάφορες αποχρώσεις, με τους πορτοκαλί, φούξια και παστέλ ροζ ή λιλά τόνους να επικρατούν σε προτιμήσεις. Κάνοντας την εμφάνισή τους μέσα στο καλοκαίρι, χρωματίζουν ευχάριστα τον κήπο που θα φυτευτούν, χαρίζοντας ένα ξηρό, πικάντικο άρωμα.
  • Θέση – Αγαπά τις ηλιόλουστες θέσεις ή εκείνες με ελαφριά σκιά και χρειάζεται να φυτεύεται σε σημεία προστατευμένα από τον δυνατό ή καυτό άνεμο.
  • Πότισμα – Έχει ανάγκη από μέτριο πότισμα, κυρίως τους ζεστούς, καλοκαιρινούς μήνες, αλλά και τον πρώτο καιρό μέχρι να εγκατασταθεί σε έναν κήπο.
  • Έδαφος – Απαραίτητη προϋπόθεση για την ανάπτυξη του φλοξ είναι τα καλά στραγγιζόμενα γόνιμα εδάφη. Παρόλο που τα φυτά μπορούν να αναπτυχθούν και σε φτωχότερα χώματα, η απόδοσή τους είναι απογοητευτική σε αυτές τις συνθήκες. Για το λόγο αυτό, σημαντικό είναι πριν το φυτέψουμε, να έχουμε βετλιώσει το έδαφός μας.
  • Ανθεκτικότητα – Είναι φυτό ανθεκτικό στο έντονο κρύο και ακόμη μπορεί να αντέξει στα βαριά, αργιλώδη εδάφη.
  • Συντήρηση/ Φροντίδα – Απαραίτητη για την καλλιέργεια του φλοξ, είναι η βελτίωση του χώματος, με κοπριά ή κομπόστ, πριν φυτέψουμε τα φυτά μας. Έτσι, το έδαφος θα έχει τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά και θα μπορεί να διατηρεί την απαραίτητη υγρασία. Μετά την άνθηση, τα φυτά καλό είναι να κλαδεύονται. Με τον τρόπο αυτό, διατηρούμε όχι μόνο το φύλλωμα όμορφο και υγιές αλλά μπορούμε να έχουμε και μια δέυτερη άνθηση το φθινόπωρο.
  • Είναι κατάλληλο για παρτέρια, μπορντούρες, γλάστρες, ζαρντινιέρες, όρια μονοπατιών και άκρες του κήπου, εισόδους, μπαλκόνια, εξοχικούς και παραδοσιακούς ή ρομαντικούς κήπους, ανθόκηπους και λιβάδια, σε συστάδες ή συνδυασμένο με άλλα ανθισμένα φυτά όπως ίριδες και δελφίνια.