Γαϊλάρδια η μεγανθής (Gaillardia × grandiflora)

Η γαϊλάρδια η μεγανθής είναι ένα πανέμορφο, ποώδες φυτό, αγαπημένο για τα διακοσμητικά λουλόυδια που παράγει, σαν μεγάλες πολύχρωμες μαργαρίτες. Πυκνή, με ένα υπέροχο, φουντωτό φύλλωμα στη βάση της, ντύνεται με εκθαμβωτικά πορτοκαλοκόκκινα και κίτρινα άνθη, με γλυκιές, προσεγμένες διαβαθμίσεις και ενδιαφέρουσα όψη, που διαρκεί μέχρι το φθινόπωρο.

  • Μέγεθος – Η γαϊλάρδια η μεγανθής είναι ένα διακοσμητικό ποώδες φυτό, με ύψος και πλάτος που φτάνει από 10 εκατοστά έως μισό μέτρο. Για να φτάσει το τελικό της μέγεθος, θα χρειαστεί γύρω στα 2 με 5 χρόνια, ενώ έπειτα από αυτό το διάστημα δεν μεγαλώνει σημαντικά.
  • Φύλλωμα – Το πυκνό φύλλωμά της, σαν μικρός θάμνος, αποτελείται από μικρά στενά φυλλαράκια με πράσινο ή σκούρο πράσινο χρώμα. Το χειμώνα, όσο οι θερμοκρασίες πέφτουν, την πτώση τους ακολουθεί και το φύλλωμα, που θα εμφανιστεί ξανά την επόμενη άνοιξη.
  • Άνθη – Τα πανέμορφα άνθη της, σαν μεγάλες δαντελωτές μαργαρίτες, στολίζονται με διάφορα χρώματα, από έντονο κόκκινο έως ανοιχτό πορτοκαλοκίτρινο και τονίζονται με επιπλεόν έντονους κίτρινους τόνους. Κάνοντας την πρώτη τους εμφάνιση στις αρχές καλοκαιριού, συνεχίζουν να στολίζουν το φύλλωμα μέχρι και το φθινόπωρο, παρέχοντας στον κήπο μας εντυπωσιακή όψη που διαρκεί.
  • Θέση – Αγαπά τις ηλιόλουστες θέσεις και μπορεί να φυτεύεται σε σημεία προστατευμένα ή και ελεύθερα, ανεξαρτήτως προσανατολισμού.
  • Πότισμα – Έχει ανάγκη από λίγο έως μέτριο πότισμα, κυρίως τους ζεστούς καλοκαιρινούς μήνες, αλλά και τον πρώτο καιρό μέχρι να εγκατασταθεί σε έναν κήπο.
  • Έδαφος – Προτιμά τα πηλώδη χώματα αλλά μεγαλώνει με επιτυχία σε διάφορους τύπους εδαφών, με διαφορετική σύσταση και ποικίλες τιμές οξύτητας, αν έχουν καλή αποστράγγιση.
  • Ανθεκτικότητα – Είναι φυτό ανθεκτικό στην ξηρασία, ενώ ταυτόχρονα αντέχει στα έντομα και τις ασθένειες.
  • Συντήρηση/ Φροντίδα – Για να ενισχύσουμε την ανθοφορία, καλό είναι να απομακρύνουμε ταχτικά όλα τα μαραμένα ή ξερά άνθη που εμφανίζονται. Μετά την άνθηση, μπορεί να κλαδευτεί ώστε να διατηρήσουμε το μέγεθος και το σχήμα της, αλλά και να τονώσουμε τη βλάστηση για τη νέα χρονιά.
  • Είναι κατάλληλη για παρτέρια, μπορντούρες, γλάστρες και ζαρντινιέρες, εξοχικούς κήπους, κήπους νησιώτικου στυλ και αστικούς κήπους, ταράτσες και μπαλκόνια.