Το γαρυφαλλάκι είναι ένα εκπληκτικό, διακοσμητικό φυτό, με καταγωγή από την Ευρώπη και τη δυτική Ασία. Αγαπημένο για τα περίτεχνα “ψαλιδισμένα” του άνθη, σε αποχρώσεις του ροζ, φούξια και κρεμ, αναδύει μια ευχάριστη λεπτή ευωδιά από την άνοιξη μέχρι και το καλοκαίρι. Ταιριαστό σε πολλές συνθέσεις του κήπου και μοναδικό σαν εδαφοκάλυψη, διατηρεί την ομορφιά του καθόλη τη διάρκεια της χρονιάς, χαρίζοντας χρώμα και υφή στο χώρο μας.

  • Μέγεθος – Το γαρυφαλλάκι είναι ένα διακοσμητικό ποώδες φυτό, με ύψος που φτάνει από 15 έως 30 εκατοστά πάνω από το έδαφος. Το πλάτος του, ξεκινώντας από τα 15 εκατοστά, μπορεί να φτάσει ως και 60 εκατοστά σε έκταση.
  • Φύλλωμα – Τα λεπτά, μακρόστενα φύλλα του, σαν ελεύθερες, ασημοπράσινες λωρίδες, παραμένουν πάνω στο φυτό καθόλη τη διάρκεια της χρονιάς, δημιουργώντας ένα υπέροχο, παχύ διακοσμητικό χαλί, πάνω από το έδαφος.
  • Άνθη –  Τα πανέμορφα, γοητευτικά ανθάκια του εμφανίζονται την άνοιξη και διαρκούν ως τα μέσα καλοκαιριού. Ελαφρώς αρωματικά και έντονα διακοσμημένα με φουντωτά, “ψαλιδισμένα” πέταλα, βάφονται σε έντονες γιορτινές αποχρώσεις του ροζ-φούξια, διακοσμημένα με μια απαλή ανοιχτόχρωμη λωρίδα.
  • Θέση – Αγαπά τις ηλιόλουστες θέσεις ή εκείνες με ελαφριά σκιά και ιδιαίτερα στις περιοχές με ζεστά καλοκαίρια, θα εκτιμήσει ιδιαίτερα ένα σημείο με προστασία από τον μεσημεριανό ήλιο.
  • Πότισμα – Έχει ανάγκη από μέτριο πότισμα, κυρίως τους ζεστούς, καλοκαιρινούς μήνες, αλλά και τον πρώτο καιρό μέχρι να εγκατασταθεί σε έναν κήπο.
  • Έδαφος – Μεγαλώνει με επιτυχία σε διάφορους τύπους εδαφών, αρκεί να έχουν καλή αποστράγγιση. Περισσότερο προτιμά τα ασβεστούχα χώματα, με μέτρια, πηλώδη σύσταση κι αρκετά χαλίκια έτσι ώστε να μπορεί να στεγνώνει της ρίζες του. Σε σημεία με κακή αποστράγγιση, τα φυτά μπορεί να πεθάνουν στο κέντρο τους, αν το νερό παραμένει για μεγάλο διάστημα.
  • Ανθεκτικότητα – Είναι φυτό ανθεκτικό στον παγετό και τις χαμηλές θερμοκρασίες, όμως δεν αντέχει καθόλου στην κακή αποστράγγιση του εδάφους.
  • Συντήρηση/ Φροντίδα – Η φροντίδα του είναι αρκετά εύκολη. Για να ενισχύσουμε την ανθοφορία του, καλό είναι να απομακρύνουμε συχνά, όσα μαραμένα ή ξερά άνθη εμφανίζονται. Για να διατηρήσουμε το σχήμα και το μέγεθός του, και ίσως να προκαλέσουμε μια δεύτερη ανθοφορία μέσα στον ίδιο χρόνο, μπορούμε αν θέλουμε να το κλαδέψουμε χαμηλά, αμέσως μόλις ολοκληρωθεί η άνθησή του.
  • Είναι κατάλληλο για παρτέρια, μπορτούρες, γλάστρες και ζαρντινιέρες, άκρες του κήπου και όρια μονοπατιών, μεγάλα σημεία που μπορούν να γεμίσουν, βραχόκηπους, κήπους με χαλίκια και σαν μοναδική εδαφοκάλυψη που διατηρείται όμορφη όλες τις εποχές.