Η γαρυφαλλιά είναι ένα πανέμορφο ποώδες φυτό, με καταγωγή από την κεντρική και νότια Ευρώπη. Πασίγνωστη κι αγαπημένη, για τα υπέροχα, ευωδιαστά άνθη της, έχει κερδίσει τη θέση της σε παραδοσιακούς αλλά και πιο σύγχρονους κήπους. Διακοσμημένη με ένα λεπτό, ασημοπράσινο φύλλωμα, ντύνεται με λουλούδια από την άνοιξη ως το καλοκαίρι, φέρνοντας χρώματα και άρωμα στο χώρο που θα φυτευτεί.

  • Μέγεθος – Η γαρυφαλλιά είναι ένα διακοσμητικό ποώδες φυτό, με ύψος και πλάτος που φτάνει από 10 εκατοστά έως το μισό μέτρο. Για να φτάσει το τελικό της μέγεθος, θα χρειαστεί γύρω στα 2 με 5 χρόνια, ενώ έπειτα από αυτό το διάστημα δεν μεγαλώνει σημαντικά.
  • Φύλλωμα – Το υπέροχο, λεπτοσχηματισμένο φύλλωμά της, φτιαγμένο από μυτερά, μακρόστενα φυλλαράκια, διατηρείται διακοσμητικό καθόλη τη διάρκεια της χρονιάς, χαρίζοντας γλυκούς ασημοπράσινους τόνους στο τοπίο μας.
  • Άνθη –  Τα φουντωτά, δαντελένια και έντονα αρωματικά λουλούδια της, είναι από χρόνια αγαπημένα στη χώρα μας, κατακτώντας πολλούς παραδοσιακούς κήπους και αυλές. Κάνοντας την εμφάνισή τους από την άνοιξη, διαρκούν μέσα στο καλοκαίρι, διακοσμημένα με διάφορες αποχρώσεις και σχέδια, συνήθως σε κόκκινο, λευκό, ροζ και κίτρινο χρώμα.
  • Θέση – Αγαπά τις ηλιόλουστες θέσεις ή εκείνες με ελαφριά σκιά, όμως δεν μπορεί να αναπτυχθεί σε πλήρως σκιαζόμενες τοποθεσίες.
  • Πότισμα – Έχει ανάγκη από μέτριο πότισμα, κυρίως τους ζεστούς, καλοκαιρινούς μήνες, αλλά και τον πρώτο καιρό μέχρι να εγκατασταθεί σε έναν κήπο.
  • Έδαφος – Μεγαλώνει με επιτυχία σε διάφορους τύπους εδαφών, αρκεί να έχουν καλή αποστράγγιση. Περισσότερο προτιμά τα ουδέτερα ή ασβεστώδη χώματα, με αμμώδη ή πηλώδη σύσταση.
  • Ανθεκτικότητα – Είναι φυτό ανθεκτικό στον παγετό και τις χαμηλές θερμοκρασίες μέχρι τους -20°C, ενώ συνήθως δεν συναντά προβλήματα από έντομα ή ασθένειες.
  • Συντήρηση/ Φροντίδα – Η φροντίδα της είναι αρκετά εύκολη. Αργά το φθινόπωρο ή νωρίς την άνοιξη, μπορούμε να αφαιρέσουμε πιθανόν ξερά, τραυματισμένα ή άρρωστα βλαστάρια, καθώς και όσα είναι υπερβολικά πυκνά και εμποδίζουν το ένα το άλλο. Για να ενισχύσουμε την ανθοφορία της, καλό είναι να απομακρύνουμε συχνά, όλα τα μαραμένα ή ξερά άνθη που εμφανίζονται.
  • Είναι κατάλληλη για παρτέρια, μπορντούρες, γλάστρες και ζαρντινιέρες, ανθόκηπους και παραδοσιακούς εξοχικούς κήπους, νησιώτικες αυλές, πλαγιές και κατηφορικά σημεία, μπαλκόνια, περβάζια, βραχόκηπους και κήπους με χαλίκια και κήπους με λίγες ανάγκες σε νερό.