Γεράνι ή Πελαργόνιο (Geranium zonale)

Το γεράνι ή πελαργόνιο είναι ένα πασίγνωστο και δημοφιλές διακοσμητικό φυτό, με προέλευση από την Αφρική. Αειθαλές, με μεγάλα, βελούδινα αρωματικά φύλλα και πλουμιστά μπουκέτα λουλουδιών, σε έντονα χρώματα, είναι ένα από τα συχνότερα φυτά των παραδοσιακών ελληνικών κήπων, που συνεχίζει να ανθίζει όλο το χρόνο, όταν ο καιρός το ευνοεί.

  • Μέγεθος – Το γεράνι ή αλλιώς πελαργόνι είναι ένα διακοσμητικό φυτό, με ύψος που φτάνει από 1 έως 1,5 μέτρο. Το πλάτος του, ξεκινώντας από τα 50 εκατοστά, μπορεί να φτάσει ως και 1 μέτρο σε έκταση. Για να φτάσει το τελικό του μέγεθος, θα χρειαστεί γύρω στα 2 με 5 χρόνια, ενώ έπειτα από αυτό το διάστημα δεν μεγαλώνει σημαντικά.
  • Φύλλωμα – Το σκούρο, αρωματικό φύλλωμά του, έχει τη μορφή μικρού θάμνου, που παραμένει πράσινος καθόλη τη διάρκεια της χρονιάς. Φτιαγμένο από πλατιά, στρογγυλωπά φύλλα, με κυμματιστό περίγραμμα, καλύπτεται από ένα διάφανο, βελόυδινο πέπλο, που του χαρίζει μοναδικά απαλή υφή.
  • Άνθη – Με καλό φωτισμό και ζέστη, τα εντυπωσιακά άνθη του εμφανίζονται όλο το χρόνο, αν και η κύρια περίοδος που πρωταγωνιστούν είναι το καλοκαίρι έως νωρίς το φθινόπωρο. Μαζεμένα σε έντονα χρωματισμένα μπουκέτα, σχηματίζουν μεγάλες φουντωτές μπάλες, σε κόκκινο, ροζ, φούξια ή λευκό χρώμα.
  • Θέση – Αγαπά τις ηλιόλουστες θέσεις ή εκείνες με ελαφριά σκιά και χρειάζεται να φυτεύεται σε σημεία προστατευμένα από τον παγετό και το δυνατό ή καυτό άνεμο. Στις περιοχές όπου ο χειμώνας δεν είναι ήπιος, χρειάζεται επιπλεόν προστασία από το κρύο, με μεταφορά του φυτού σε γλάστρα, σε κάποιο φωτιζόμενο εσωτερικό χώρο.
  • Πότισμα – Έχει ανάγκη από μέτριο πότισμα, κυρίως τους ζεστούς καλοκαιρινούς μήνες, αλλά και τον πρώτο καιρό μέχρι να εγκατασταθεί σε έναν κήπο.
  • Έδαφος – Μεγαλώνει με επιτυχία σε διάφορους τύπους εδαφών, με διαφορετική σύσταση και ποικίλες τιμές οξύτητας, αρκεί να έχουν καλή αποστράγγιση. Περισσότερο προτιμά εκείνα με αμμώδη ή πηλώδη σύσταση.
  • Ανθεκτικότητα – Μόλις εγκατασταθεί σε μια θέση είναι πολύ ανθεκτικό στην ξηρασία, όμως δεν αντέχει στον παγετό και τις χαμηλές θερμοκρασίες κάτω από τους 5°C.
  • Συντήρηση/ Φροντίδα – Η φροντίδα του είναι ιδιαίτερα απλή. Για να ενισχύσουμε την ανθοφορία του, καλό είναι να απομακρύνουμε συχνά, όλα τα μαραμένα ή ξερά άνθη που εμφανίζονται. Την άνοιξη, μπορούμε επίσης να ανανεώσουμε τα γερασμένα μας γεράνια, κλαδεύοντας χαμηλά λίγο πάνω από τη βάση τους.
  • Είναι κατάλληλο για παρτέρια, μπορντούρες, γλάστρες και ζαρντινιέρες, μπαλκόνια, ταράτσες, εισόδους, βραχόκηπους, κήπους με χαλίκια, νησιώτικους κήπους ή κήπους παραθαλάσσιου στυλ, εξοχικούς κήπους και ανθόκηπους με χαμηλές ανάγκες σε νερό.