Γιγάντια γκουνέρα (Gunnera manicata)

Η γιγάντια γκουνέρα είναι ένα εκπληκτικό και παράξενο, διακοσμητικό φυτό, με καταγωγή από την Βραζιλία. Ζωηρή στην ανάπτυξη και πολύ εντυπωσιακή, παίρνει το όνομά της από τα γιγάντια, πλατιά φύλλα της, που ξεπηδούν μέσα από το έδαφος, σαν τεράστιες πράσινες ομπρέλες. Εύκολη στη φροντίδα της, ταιριάζει σε υγρούς και δροσερούς κήπους, όπου σίγουρα θα κλέψει την παράσταση.

  • Μέγεθος – Η γιγάντια γκουνέρα είναι ένα εντυπωσιακό, ποώδες φυτό, με ύψος που φτάνει από 1,5 έως 2,5 μέτρα. Το πλάτος της, ξεκινώντας από τα 2,5 μέτρα, μπορεί να φτάσει ως και 4 μέτρα σε έκταση. Για να φτάσει το τελικό της μέγεθος, θα χρειαστεί γύρω στα 5 με 10 χρόνια, ενώ έπειτα από αυτό το διάστημα δεν μεγαλώνει σημαντικά.
  • Φύλλωμα – Το γιγάντιο, εντυπωσιακό φύλλωμα της γκουνέρας εμφανίζεται την άνοιξη. Στηριγμένο πάνω σε δυνατούς βλαστούς, που ξεπροβάλλουν από το έδαφος, βάφεται σε σκούρους πράσινους τόνους και σχηματίζει μεγάλες “ομπρέλες” σκιάς χάρη στα πλατιά φύλλα της. Απαλό και δαντελωτό στις άκρες, με στρογγυλωπή, δροσερή όψη, το φύλλωμά της είναι η ιδανική προσθήκη σε έναν υγρό κήπο, όπου σίγουρα θα μονοπωλήσει το ενδιαφέρον των επισκεπτών.
  • Άνθη – Τα μικροσκοπικά κόκκινα άνθη της, εμφανίζονται το καλοκαίρι, πάνω σε όρθια, μακριά βλαστάρια. Αν και η γκουνέρα φυτεύεται κυρίως για το εκπληκτικό φύλλωμά της, τα λουλούδια που σχηματίζει είναι επίσης διακοσμητικά και προσθέτουν επιπλεόν ομορφιά και μια πινελιά χρώματος στο τοπίο.
  • Θέση – Αγαπά τις ηλιόλουστες θέσεις ή εκείνες με ελαφριά σκιά και χρειάζεται να φυτεύεται σε σημεία προστατευμένα από τον παγετό και το δυνατό ή καυτό άνεμο.
  • Πότισμα – Έχει ανάγκη από μέτριο έως πολύ πότισμα, ιδίως τους ζεστούς, καλοκαιρινούς μήνες και τον πρώτο καιρό μέχρι να εγκατασταθεί σε έναν κήπο.
  • Έδαφος – Μεγαλώνει με επιτυχία σε διάφορα εδάφη, με ποικίλες τιμές οξύτητας και αργιλώδη ή πηλώδη σύσταση. Περισσότερο προτιμά τα γόνιμα χώματα, με κακή αποστράγγιση, που έχουν την ικανότητα να διατηρούν υγρασία για μεγάλο διάστημα.
  • Ανθεκτικότητα – Είναι φυτό ανθεκτικό στον παγετό και τις χαμηλές θερμοκρασίες μέχρι τους -15°C, ενώ ταυτόχρονα αντιστέκεται στα παράσιτα και τις ασθένειες.
  • Συντήρηση/ Φροντίδα – Η φροντίδα της είναι αρκετά εύκολη. Μετά την άνθηση, μπορούμε να την κλαδέψουμε χαμηλά και να σκεπάσουμε τη βάση της με ένα καλό στρώμα εδαφοκάλυψης, προετοιμάζοντάς την για το χειμώνα, έτσι ώστε να αντέξει καλύτερα στις χαμηλές θερμοκρασίες.
  • Είναι κατάλληλη για μεγάλα παρτέρια, υγρρά σημεία, λίμνες και ρυάκια και κήπους με διάφορα στοιχεία νερού και διάφορες δροσερές συνθέσεις αυστηρού ή φυσικού στυλ.