Η γκαζάνια είναι ένα υπέροχο, ποώδες φυτό, αγαπητό στους κηπουρούς για τα πολύχρωμα λουλούδια της, που μοιάζουν πολύ με μαργαρίτες. Συνήθως χαμηλή σε ύψος, διακοσμημένη με κομψά, μακρόστενα φυλλαράκια, διατηρείται πράσινη καθόλη τη διάρκεια της χρονιάς, ενώ το καλοκαίρι θα στολιστεί με τα πολυπόθητα άνθη της, σε κόκκινο, κίτρινο, πορτοκαλί, λευκό και μαύρο.

  • Μέγεθος – Η γκαζάνια είναι ένα διακοσμητικό ποώδες φυτό, με ύψος και πλάτος που φτάνει από 10 εκατοστά έως το μισό μέτρο. Για να φτάσει το τελικό της μέγεθος, θα χρειαστεί γύρω στα 1 με 2 χρόνια, ενώ έπειτα από αυτό το διάστημα δεν μεγαλώνει σημαντικά.
  • Φύλλωμα –  Το υπέροχο, δαντελένιο φύλλωμά της, έχει το σχήμα μικρού, απλωμένου θάμνου, συνήθως λίγα εκατοστά πάνω από το έδαφος. Βαμμένο σε πράσινους κι ελαφρά ασημί τόνους, διατηρεί την όμορφη όψη του καθόλη τη διάρκεια της χρονιάς, όταν τα περισσότερα φυτά ρίχνουν το φύλλωμά τους.
  • Άνθη – Τα πανέμορφα, χρωματιστά άνθη της, που θυμίζουν πολύ μαργαρίτες με μυτερή άκρη, κάνουν την εμφάνισή τους μέσα στο καλοκαίρι. Στολισμένα με διάφορα σχέδια και αποχρώσεις, ανάμεσα σε κόκκινο, κίτρινο, πορτοκαλί, λευκό και μαύρο, στολίζουν τον κήπο που φυτεύονται, ενώ διακριτικά κλείνουν όταν ο καιρός συννεφιάζει.
  • Θέση – Αγαπά τις ηλιόλουστες θέσεις ή εκείνες με ελαφριά σκιά και χρειάζεται να φυτεύεται σε σημεία προστατευμένα από τον παγετό και το δυνατό ή καυτό άνεμο.
  • Πότισμα – Έχει ανάγκη από μέτριο πότισμα, κυρίως τους ζεστούς, καλοκαιρινούς μήνες, αλλά και τον πρώτο καιρό μέχρι να εγκατασταθεί σε έναν κήπο.
  • Έδαφος – Μεγαλώνει με επιτυχία σε διάφορους τύπους εδαφών, με διαφορετική σύσταση και ποικίλες τιμές οξύτητας, αρκεί να έχουν καλή αποστράγγιση. Περισσότερο προτιμά τα χώματα με αμμώδη ή πηλώδη υφή και αρκετή περιεκτικότητα σε θρεπτικά συστατικά.
  • Ανθεκτικότητα – Είναι φυτό ανθεκτικό στα έντομα και τις ασθένειες και μπορεί να αντέξει στο κρύο μέχρι τον 1°C.
  • Συντήρηση/ Φροντίδα – Η φροντίδα της είναι ιδιαίτερα απλή. Για να ενισχύσουμε την ανθοφορία της, και να τη διατηρήσουμε όμορφη, καλό είναι να απομακρύνουμε συχνά, όλα τα μαραμένα ή ξερά άνθη που εμφανίζονται.
  • Είναι κατάλληλη για παρτέρια, μπορντούρες, γλάστρες και ζαρντινιέρες, μπαλκόνια, ταράτσες, εισόδους, βραχόκηπους, κρεμαστά καλάθια, νησιώτικους κήπους ή κήπους παραθαλάσσιου στυλ, εξοχικούς κήπους και ανθόκηπους.