Η ίβερις είναι ένα καταπληκτικό, αειθαλές διακοσμητικό φυτό, με καταγωγή από τη νότια Ευρώπη και τη νοτιοδυτική Ασία. Στολισμένη με ένα πυκνό, σκούρο φύλλωμα, που απλώνεται εντυπωσιακά, σαν ένα χαλί πάνω από το έδαφος, ντύνεται με χιλιάδες ολόλευκα λουλουδάκια που θα της δώσουν μια ασημένια όψη. Κατάλληλη για εδαφοκάλυψη και πολύ ανθεκτική, δεν πρέπει να λείψει από κανένα κήπο.

  • Μέγεθος – Η ίβερις είναι ένα διακοσμητικό ποώδες φυτό, με ύψος και πλάτος που φτάνει από 10 εκατοστά έως το μισό μέτρο. Για να φτάσει το τελικό της μέγεθος, χρειάζεται γύρω στα 2 με 5 χρόνια, ενώ έπειτα από αυτό το διάστημα δεν μεγαλώνει σημαντικά.
  • Φύλλωμα – Το πυκνό, σκούρο πράσινο φύλλωμά της, που ανάλαφρα απλώνεται πάνω από το έδαφος, μπορεί να δημιουργήσει την όψη, ενός πλούσιου, παχιού χαλιού που διατηρείται όλο το χρόνο, στολισμένο κατά καιρούς με τα υπέροχα άνθη του.
  • Άνθη – Τα λουλούδια της είναι ολόλευκα. Μικροσκοπικά, στην αρχή πλακέ κι αργότερα πιο στρογγυλά και “γεμάτα”, φυτρώνουν πολλά μαζί, πάνω ακριβώς από το φύλλωμα, στο οποίο δίνουν όψη ασημένια, αργά την άνοιξη.
  • Θέση – Αγαπά τις ηλιόλουστες θέσεις και μπορεί να φυτεύεται σε σημεία προστατευμένα από το κρύο και το δυνατό ή καυτό άνεμο αλλά και τοποθεσίες πιο εκτεθειμένες.
  • Πότισμα – Έχει ανάγκη από μέτριο πότισμα, κυρίως τους ζεστούς καλοκαιρινούς μήνες, αλλά και τον πρώτο καιρό μέχρι να εγκατασταθεί σε έναν κήπο.
  • Έδαφος – Μεγαλώνει με επιτυχία σε διάφορους τύπους εδαφών, με διαφορετική σύσταση και ποικίλες τιμές οξύτητας, ακόμη και εκείνα που είναι αρκετά φτωχά, αρκεί να έχουν καλή αποστράγγιση.
  • Ανθεκτικότητα – Μόλις εγκατασταθεί σε μια θέση είναι ανθεκτική στην ξηρασία και ταυτόχρονα αντέχει στον παγετό και τις χαμηλές θερμοκρασίες μέχρι τους -10 ή και -15°C. Μπορεί ακόμα να επιβιώσει σε άγονα και ξηρά εδάφη, όπου τα περισσότερα φυτά δυσκολεύονται.
  • Συντήρηση/ Φροντίδα – Η φροντίδα της είναι ιδιαίτερα απλή. Συνήθως δεν συναντά προβλήματα από έντομα ή ασθένειες κι έτσι για να τη διατηρήσουμε υγιή και όμορφη, αρκεί ένα ελαφρύ κλάδεμα μόλις ολοκληρώσει την άνθησή της.
  • Είναι κατάλληλη για παρτέρια, μπορντούρες, γλάστες και ζαρντινιέρες, άκρες του κήπου, μπαλκόνια, εισόδους, άκρες μονοπατιών, βραχόκηπους και κήπους με χαλίκια, φυτεύσεις χαλαρού ή και παραθαλάσσιου στυλ και μέσα ή πάνω από πέτρινους τοίχους.