Καλέντουλα (Calendula officinalis)

Η καλέντουλα είναι ένα υπέροχο, ποώδες φυτό, γνωστό για τη διακοσμητική του αξία, αλλά ακόμη περισσότερο για τις φαρμακευτικές του ιδιότητες. Προικισμένη με όμορφα πορτοκαλί λουλούδια, σαν πλούσιες, λαμπερές μαργαρίτες, είναι ιδανική για να προσελκύσει μέλισσες και πεταλούδες στον κήπο μας αλλά και να γίνει ένα ευχάριστο σπιτικό τσάι.

  • Μέγεθος – Η καλέντουλα είναι ένα χαμηλό ποώδες φυτό, με ύψος που μπορεί να φτάσει από 50 έως 60 εκατοστά.
  • Φύλλωμα – Τα τρυφερά, μακρόστενα φύλλα της, βαμμένα σε ανοιχτές πράσινες αποχρώσεις, στηρίζονται πάνω σε λεπτά, τρυφερά βλαστάρια, με μικρό μήκος, δημιουργώνας την εμφάνιση ενός χαμηλού, απαλού θάμνου. Όλο μαζί το φύλλωμα καλύπτεται από ένα λεπτό σχεδόν αόρατο χνούδι, δίνοντάς της μια ελαφρά βελούδινη υφή.
  • Άνθη –  Τα ζωηρά άνθη της, μοιάζουν με μαργαρίτες, σχηματισμένες από μια ή περισσότερες σειρές πετάλων, σε έντονο κίτρινο ή πορτοκαλί χρώμα. Κάνοντας την εμφάνισή τους από τα τέλη του χειμώνα, συνεχίζουν να παράγονται για όλη την άνοιξη και το καλοκαίρι, χρωματίζοντας ακόμα και τις πρώτες φθινωπορινές μέρες.
  • Θέση – Αγαπά τις ηλιόλουστες θέσεις ή εκείνες με ελαφριά σκιά, όμως δεν μπορεί να αναπτυχθεί σε πλήρως σκιαζόμενες τοποθεσίες.
  • Πότισμα – Έχει ανάγκη από μέτριο πότισμα, κυρίως τους ζεστούς καλοκαιρινούς μήνες, αλλά και όταν φυτεύεται εκτός εδάφους, με αποτέλεσμα το χώμα της να ξεραίνεται γρηγορότερα.
  • Έδαφος – Μεγαλώνει με επιτυχία σε διάφορους τύπους εδαφών, με διαφορετική σύσταση και ποικίλες τιμές οξύτητας, αρκεί να έχουν καλή αποστράγγιση. Περισσότερο προτιμά τα αμμοπηλώδη εδάφη, ενώ το pH καλό είναι να κυμαίνεται μεταξύ του 6-7.
  • Ανθεκτικότητα – Είναι φυτό ανθεκτικό στην έντονη ζέστη, αρκεί να της παρέχουμε επαρκή υγρασία, όμως δεν μπορεί να αντέξει στις χαμηλές θερμοκρασίες και τον παγετό.
  • Συντήρηση/ Φροντίδα – Η φροντίδα της είναι ιδιαίτερα απλή. Δεν συναντά προβλήματα από έντομα ή ασθένειες, ενώ για να ενισχύσουμε την ανθοφορία της, μπορούμε να απομακρύνουμε όλα τα μαραμένα ή ξερά άνθη ανά συχνά διαστήματα.
  • Είναι κατάλληλη για παρτέρια, μπορντούρες, γλάστρες και ζαρντινιέρες, βοτανόκηπους και λαχανόκηπους, μπαλκόνια, εισόδους, ταράτσες, εξοχικούς κήπους και διάφορων ειδών καλλωπιστικές συνθέσεις.