Ο καπουτσίνος είναι ένα ετήσιο, ποώδες φυτό, με ζωηρή ανάπτυξη, πανέμορφα άνθη και μια πικάντικη χαρακτηριστική μυρωδιά. Σκαρφαλώνοντας αδέξια σε φράκτες και στηρίγματα ή απλωμένος πάνω από το έδαφος, επιδεικνύει τα λαμπερά, στρογγυλά φύλλα του, ενώ χαρίζει μεγάλα λουλούδια, σε ζεστούς κόκκινους και πορτοκαλί συνδυασμούς. Φυσικά γοητευτικός και χρήσιμος στη μαγειρική, είναι ένα εύκολο παραδοσιακό φυτό που ταιριάζει εξαίσια σε χαλαρούς κήπους και μπαλκόνια.

  • Μέγεθος – Ο καπουτσίνος είναι ένα διακοσμητικό ποώδες φυτό, με ύψος και πλάτος που φτάνει από 1 έως 2,5 μέτρα, χάρη στην έρπουσα ανάπτυξή του ή τη δυνατότητά του, να αναρριχάται σε διάφορα στηρίγματα.
  • Φύλλωμα – Το ζωηρό φύλλωμά του, φτιαγμένο από ολοστρόγγυλα, πλατιά φύλλα με δροσερή υφή, απλώνεται πάνω από την επιφάνεια του εδάφους ή αναρριχάται αυθόρμητα πάνω σε κλαδιά και διακοσμητικά στηρίγματα. Εφοδιασμένο με ένα έντονο πιπεράτο άρωμα, δημιουργεί το τέλειο υπόστρωμα όπου θα αναδειχθούν τα άνθη του, αλλά και άλλα φυτά. Ευαίσθητο στο κρύο, το χειμώνα πέφτει και συνήθως καλλιεργείται εκ νέου ή φυτρώνει μόνο στην ίδια θέση από σπόρο.
  • Άνθη – Τα πανέμορφα άνθη του, σε ζεστές αποχρώσεις μεταξύ κόκκινου, πορτοκαλί, κίτρινου και κρεμ, έχουν το σχήμα μεγάλης τρομπέτας, με δαντελένιο στόμιο. Κάνοντας την εμφάνισή τους το καλοκαίρι, διατηρούν τη γιορτινή τους αμφίεση μέχρι και το φθινόπωρο, όπου σταδιακά θα δώσουν τη θέση τους σε εδώδιμους σπόρους.
  • Θέση – Αγαπά τις ηλιόλουστες θέσεις και μπορεί να φυτεύεται σε σημεία προστατευμένα από το κρύο και το δυνατό ή καυτό άνεμο αλλά και τοποθεσίες πιο εκτεθειμένες.
  • Πότισμα – Έχει ανάγκη από μέτριο πότισμα, κυρίως τους ζεστούς καλοκαιρινούς μήνες, αλλά και τον πρώτο καιρό μέχρι να εγκατασταθεί σε έναν κήπο.
  • Έδαφος – Μεγαλώνει με επιτυχία σε διάφορους τύπους εδαφών, αρκεί να έχουν καλή αποστράγγιση. Ιδανικά είναι τα πιο φτωχά χώματα στα οποία παράγει περισσότερα άνθη, μιας και όταν βρει αφθονία θρετικών συστατικών, τείνει να δημιουργεί περισσότερο φύλλωμα σε βάρος των λουλουδιών.
  • Ανθεκτικότητα – Είναι φυτό που αντέχει καλά στον καλοκαιρινό ήλιο και τη ζέστη, με την προϋπόθεση ότι θα έχει αρκετό νερό και μπορεί να αντισταθεί στο κρύο μέχρι τους -5°C.
  • Συντήρηση/ Φροντίδα – Η φροντίδα του είναι ιδιαίτερα απλή. Δεν χρειάζεται κλάδεμα και συνήθως δεν συναντά προβλήματα από έντομα ή ασθένειες. Για να ενισχύσουμε την ανθοφορία του, μπορούμε να αφαιρούμε τακτικά με το χέρι, όλα τα μαραμένα ή ξερά άνθη που εμφανίζονται.
  • Είναι κατάλληλος για παρτέρια, μπορντούρες, γλάστρες και ζαρντινιέρες, κρεμαστά καλάθια και περβάζια, πλαγιές και κατηφορικά σημεία, βραχόκηπους, κήπους με χαλίκια, άκρες κοντά σε τοίχους, διακοσμητικά στηρίγματα, μπαλκόνια, ταράτσες και εισόδους σε κήπους και κτίρια εξοχικού στυλ.