Κατιφές δίχρωμος (Tagetes patula)

Ο δίχρωμος κατηφές είναι ένα διακοσμητικό, ποώδες φυτό, με καταγωγή από το Μεξικό και τη Γουατεμάλα. Αγαπημένος για τα ζωηρά, πλούσια άνθη του, σε έντονο κίτρινο και πορτοκαλί χρώμα, έχει από χρόνια κερδίσει τη θέση του και στους ελληνικούς κήπους. Κατάλληλος για ανθισμένες συνθέσεις, αλλά και σαν προσθήκη σε αρκετούς λαχανόκηπους, χαρίζει ένα χαρακτηριστικό, πιπεράτο άρωμα, ενώ είναι αφορμή για να μας επισκέπτονται πεταλούδες.

  • Μέγεθος – Ο κατιφές είναι ένα διακοσμητικό, ποώδες φυτό, με ύψος που μπορεί να φτάσει από 20-60 εκατοστά.
  • Φύλλωμα –  Τα δαντελωτά, σκούρα πράσινα φύλλα του, είναι λεπτά στην υφή και ευαίσθητα στον χειμερινό παγετό. Έτσι, ενώ μπορεί να καλλιεργηθεί για αρκετό διάστημα, σε πολλά μέρη φυτεύεται σαν ετήσιο.
  • Άνθη –  Τα εκπληκτικά άνθη του, για τα οποία κιόλας καλλιεργείται, μοιάζουν με φουντωτές, πλούσιες μαργαρίτες, με έντονες αποχρώσεις σε κίτρινο και πορτοκαλί χρώμα, εναλλάξ. Ξεκινώντας από τα τέλη της άνοιξης, ο κατηφές συνεχίζει να παράγει άνθη μέχρι και το φθινόπωρο, στολίζοντας τον κήπο μας ένα μεγάλο χρονικό διάστημα.
  • Θέση – Αγαπά τις ηλιόλουστες θέσεις και χρειάζεται να φυτεύεται σε σημεία προστατευμένα από τον δυνατό άνεμο και το κρύο.
  • Πότισμα – Έχει ανάγκη από μέτριο πότισμα, κυρίως τις ζεστές καλοκαιρινές μέρες και ειδικά εάν είναι φυτεμένος σε γλάστρα. Προσοχή χρειάζεται ώστε να μην βρέχουμε τα φύλλα του καθώς ποτίζουμε, μια και αυτό ευνοεί την ανάπτυξη ασθενειών στα φύλλα του.
  • Έδαφος – Αν και προτιμά χώματα γόνιμα, με αρκετή περιεκτικότητα σε θρεπτικά στοιχεία, μπορεί να αναπτυχθεί και με λιγότερες απαιτήσεις, ακομη και σε φτωχά εδάφη.
  • Ανθεκτικότητα – Είναι φυτό ανθεκτικό στη ζέστη και τις υψηλές θερμοκρασίες του καλοκαιριού, όμως δεν μπορεί να επιβιώσει κάτω από τον -1°C.
  • Συντήρηση/ Φροντίδα – Για να μεγαλώσει γρήγορα και να αναδείξει τον καλύτερο εαυτό του, μπορούμε να προσθέτουμε λίπασμα με κάλιο και φώσφορο, μια φορά το μήνα, εκτός του καλοκαιριού. Απομακρύνοντας τα μαραμένα άνθη, μπορούμε ακόμα να αυξήσουμε την παραγωγή των λουλουδιών αλλά και να παρατείνουμε την ανθοφορία του για παραπάνω χρόνο.
  • Είναι κατάλληλος για παρτέρια, μπορντούρες, γλάστρες και ζαρντινιέρες, εισόδους, μπαλκόνια, ταράτσες και λαχανόκηπους, Μεσογειακούς κήπους και κήπους εξοχικού ή νησιώτικου στυλ.