Ο κέντρανθος είναι ένα εντυπωσιακό, ποώδες φυτό, με καταγωγή από τη νότια Ευρώπη και τη Μεσόγειο. Ντυμένος με ένα λεπτό, γκριζοπράσινο φύλλωμα, που αναδύει ένα απαλό φυσικό άρωμα, καλλιεργείται κυρίως για την εντυπωσιακή και μεγάλη σε διάρκεια ανθοφορία του. Τα άνθη του, μαζεμένα σε φουντωτά μπουκέτα, σαν βυσσινί-ροζ συννεφάκια, παραμένουν γοητευτικά από την άνοιξη ως και το φθινόπωρο, ενώ είναι επίσης ελαφρά αρωματικά.

 

Κοινή ονομασία: Κέντρανθος

Λατινική ονομασία: Centranthus ruber

Οικογένεια: Caprifoliaceae

 

  • Μέγεθος – Ο κέντρανθος είναι ένα διακοσμητικό ποώδες φυτό, με ύψος που φτάνει από μισό έως 1 μέτρο. Το πλάτος του, ξεκινώντας από τα 10 μόλις εκατοστά, μπορεί να φτάσει ως και μισό μέτρο σε έκταση. Για να φτάσει το τελικό του μέγεθος, θα χρειαστεί γύρω στα 2 με 5 χρόνια, ενώ έπειτα από αυτό το διάστημα δεν μεγαλώνει σημαντικά.
  • Φύλλωμα – Το γκριζοπράσινο, όμορφο φύλλωμά του, στέκεται πάνω σε λεπτά ξυλώδη βλαστάρια, αρωματισμένο με ένα απαλό φυσικό άρωμα. Ανάλογα με το κλίμα μιας περιοχής, μπορεί να διατηρήσει την ομορφιά και τις όμορφες μυρωδιές που αναδύει, καθόλη τη διάρκεια της χρονιάς, ή σε σημεία με κρύο να πέσει, επανερχόμενο την επόμενη άνοιξη.
  • Άνθη – Τα γοητευτικά λουλούδια του, μαζεμένα σε πυκνά, φουντωτά μπουκέτα, που μοιάζουν με μικρά συννεφάκια, χρωματίζονται σε πλούσιες, βαθιές αποχρώσεις του κόκκινου-βυσσινί και ροζ ή φούξια, ή παραμένουν άσπρα και διακριτικά, ανάλογα με την ποικιλία. Ελαφρά αρωματικά, κάνουν την π΄ρωτη τους εμφάνιση την άνοιξη και συνεχίζουν να παράγονται μέχρι το φθινόπωρο.
  • Θέση – Αγαπά τις ηλιόλουστες θέσεις ή εκείνες με ελαφριά σκιά και προτιμά να φυτεύεται σε σημεία με νότια ή δυτική έκθεση.
  • Πότισμα – Έχει ανάγκη από μέτριο πότισμα, κυρίως τους ζεστούς, καλοκαιρινούς μήνες, αλλά και τον πρώτο καιρό μέχρι να εγκατασταθεί σε έναν κήπο. Προσοχή χρειάζεται, έτσι ώστε να μην τον ποτίζουμε υπερβολικά, αλλά να αφήνουμε ενδιάμεσα το έδαφός του να στεγνώνει.
  • Έδαφος – Μεγαλώνει με επιτυχία σε διάφορους τύπους εδαφών, αρκεί να έχουν καλή αποστράγγιση. Περισσότερο, προτιμά τα ξερά, ασβεστούχα εδάφη με καλή αποστράγγιση και ουδέτερο ή βασικό pH.
  • Ανθεκτικότητα – Μόλις εγκατασταθεί σε μια θέση είναι πολύ ανθεκτικός στην ξηρασία και ταυτόχρονα αντέχει στον παγετό και τις χαμηλές θερμοκρασίες μέχρι τους -10°C. Παρόλο που αντέχει σε παραθαλάσσιες συνθήκες, δεν συμπαθεί τα υγρά και πολύ ζεστά καλοκαίρια.
  • Συντήρηση/ Φροντίδα – Η φροντίδα του είναι αρκετά εύκολη. Το φθινόπωρο, μπορούμε αν θέλουμε να το κλαδέψουμε χαμηλά, για να διατηρήσουμε το σχήμα και το μέγεθός του.
  • Είναι κατάλληλος για παρτέρια, μπορντούρες, ξηρούς κήπους και κήπους χαμηλής συντήρησης, παραθαλάσσιους κήπους, τοίχους και χωρίσματα και εξοχικούς, παραδοσιακούς κήπους ή κήπους νησιώτικου στυλ.