Το κεράστιο είναι ένα εντυπωσιακό, ποώδες φυτό, με καταγωγή από την Ευρώπη και τη Δυτική Ασία. Εφοδιασμένο με πρασινόλευκα, πυκνά φυλλαράκια, που αγκαλιάζουν απαλά το έδαφος, ντύνεται με ένα μαγικό πέπλο από άνθη, που του χαρίζουν ασημένια όψη. Υπέροχο σαν εδαφοκάλυψη, αλλά και πάνω από βράχια ή πέτρινους τοίχους, δημιουργεί μια εκπληκτική εικόνα, βγαλμένη σαν από παραμύθι.

 

Κοινή ονομασία: Κεράστιο

Λατινική ονομασία: Cerastium tomentosum

Οικογένεια: Caryophyllaceae

 

  • Μέγεθος – Το κεράστιο είναι ένα διακοσμητικό ποώδες φυτό, με ύψος που φτάνει από 10 μόλις εκατοστά έως μισό μέτρο. Το πλάτος του, ξεκινώντας από το 1 μέτρο, μπορεί να φτάσει ως και 1,5 μέτρο σε έκταση. Για να φτάσει το τελικό του μέγεθος, θα χρειαστεί γύρω στα 2 με 5 χρόνια, ενώ έπειτα από αυτό το διάστημα δεν μεγαλώνει σημαντικά.
  • Φύλλωμα – Το υπέροχο, πυκνό φυλλωμά του, βαμμένο σε πρασινόλευκες- ασημί αποχρώσεις, σχηματίζει ένα παχύ, πλούσιο χαλί, λίγα εκατοστά πάνω από την επιφάνεια του εδάφους. Φτιαγμένο από λεπτά, μικροσκοπικά φυλλαράκια με τριχωτή υφή, παραμένει διακοσμητικό από την άνοιξη, μέχρι και τα τέλη φθινοπώρου, όπου υποκύπτει στο κρύο του χειμώνα.
  • Άνθη –  Τα μοναδικά, ολόλευκα άνθη του, σαν μικρά αστεράκια πάνω στο ασημένιο φόντο, εμφανίζονται την άνοιξη και διαρκούν ως το καλοκαίρι, δημιουργώντας ένα υπέροχο αισθητικά αποτέλεσμα.
  • Θέση – Αγαπά τις ηλιόλουστες θέσεις ή εκείνες με ελαφριά σκιά και μπορεί να φυτεύεται σε σημεία προστατευμένα από τον βοριά, αλλά και σημεία απροστάτευτα.
  • Πότισμα – Έχει ανάγκη από λίγο πότισμα, περισσότερο τους ζεστούς, καλοκαιρινούς μήνες, αλλά και τον πρώτο καιρό μέχρι να εγκατασταθεί σε έναν κήπο.
  • Έδαφος – Μεγαλώνει με επιτυχία σε διάφορους τύπους εδαφών, με διαφορετική σύσταση και ποικίλες τιμές οξύτητας, αρκεί να έχουν καλή αποστράγγιση.
  • Ανθεκτικότητα – Μόλις εγκατασταθεί σε μια θέση είναι πολύ ανθεκτικό στην ξηρασία και ταυτόχρονα αντέχει στον παγετό και τις χαμηλές θερμοκρασίες μέχρι τους -20°C. Μπορεί ακόμα να επιβιώσει σε ρηχά και ξηρά, πετρώδη εδάφη.
  • Συντήρηση/ Φροντίδα – Η φροντίδα του είναι ιδιαίτερα απλή. Δεν χρειάζεται κλάδεμα και συνήθως δεν συναντά προβλήματα από έντομα ή ασθένειες.
  • Είναι κατάλληλο για παρτέρια, μπορντούρες, πλαγιές και κατηφορικά σημεία, πέτρινους τοίχους και χωρίσματα, βραχόκηπους και κήπους με χαλίκια, σε όρια του κήπου και πάνω από βολβούς και σαν εδαφοκάλυψη σε αστικούς ή εξοχικούς κήπους.