Κινεζικός ιβίσκος (Hibiscus rosa-sinensis)

Ο κινέζικος ιβίσκος είναι ένα εκθαμβωτικό, διακοσμητικό φυτό, δημοφιλές σε όλο τον κόσμο για τα εντυπωσιακά μεγάλα του άνθη. Αγαπημένος τόσο στους κήπους, όσο και σαν φυτό εσωτερικού χώρου, χρησιμοποιείται για να δώσει μια τροπική νότα, επιδεικνύοντας το γυαλιστερό του φύλλωμα και ανθίζοντας από την άνοιξη μέχρι και τον Οκτώβριο, σε κόκκινο ή περισσότερα χρώματα.

 

Κοινή ονομασία: Κινεζικός ιβίσκος

Λατινική ονομασία: Hibiscus rosa-sinensis

Οικογένεια: Malvaceae

 

  • Μέγεθος – Ο κινέζικος ιβίσκος είναι ένα διακοσμητικό ποώδες φυτό, με ύψος που φτάνει από 1,2 έως 3 μέτρα. Το πλάτος του, ξεκινώντας από το 1,5 μέτρο, μπορεί να φτάσει ως και 2,5 μέτρα σε έκταση.
  • Φύλλωμα – Το λαμπερό, πλούσιο φύλλωμα του ιβίσκου, άλλοτε ανοιχτόχρωμο και άλλοτε βαθύ πράσινο, δημιουργεί έναν υπέροχο, φουντωτό θάμνο που διατηρεί την ομορφιά του από εποχή σε εποχή.
  • Άνθη – Τα εντυπωσιακά άνθη του, μεγάλα και μοναδικά σε σχήμα, κάνουν την εμφάνισή τους από τα τέλη της άνοιξης, ενώ συχνά διαρκούν μέχρι και τον Οκτώβριο. Βαμμένα σε έντονα, τροπικά χρώματα, ανάμεσα από κίτρινο-πορτοκαλί, κόκκινο και λευκό-κόκκινο, επειδεικνύουν τα απαλά τους πέταλα και την χρυσή γύρη που ξεπροβάλλει από το κέντρο τους.
  • Θέση – Αγαπά τις ηλιόλουστες θέσεις ή εκείνες με ελαφριά σκιά και χρειάζεται να φυτεύεται σε σημεία προστατευμένα από τον παγετό και το δυνατό ή καυτό άνεμο.
  • Πότισμα – Έχει ανάγκη από μέτριο πότισμα, κυρίως τους ζεστούς, καλοκαιρινούς μήνες, αλλά και τον πρώτο καιρό μέχρι να εγκατασταθεί σε έναν κήπο. Του αρέσει πολύ το συστηματικό πότισμα, με μικρότερες ποσότητες νερού και καλό είναι να μην αφήνουμε τις ρίζες του να ξεραίνονται συχνά.
  • Έδαφος – Μεγαλώνει με επιτυχία σε διάφορους τύπους εδαφών, με διαφορετική σύσταση και ποικίλες τιμές οξύτητας, αρκεί να έχουν καλή αποστράγγιση. Περισσότερο προτιμά τα υγρά, γόνιμα χώματα, που είναι πλούσια σε θρεπτικά συστατικά.
  • Ανθεκτικότητα – Συνήθως δεν συναντά προβλήματα από έντομα ή ασθένειες, όμως είναι ευαίσθητος στο κρύο και θα πρέπει να προστατεύεται κατά του διάρκεια του χειμώνα, σε κάποιο ζεστό και απάνεμο σημείο.
  • Συντήρηση/ Φροντίδα – Αργά το χειμώνα ή νωρίς την άνοιξη, μπορούμε να τον κλαδέψουμε, αφαιρώντας τα πυκνά ή αδύναμα βλαστάρια και διατηρώντας το σχήμα και το μέγεθός του. Μέσα στην άνοιξη και κατά την περίοδο που συνεχίζει να αναπτύσσεται, καλό είναι επίσης να ενισχύεται, με ένα κατάλληλο, υγρό ή στέρεο λίπασμα που θα προμηθευτούμε με τη συμβουλή του γεωπόνου μας.
  • Είναι κατάλληλος για παρτέρια, μπορντούρες, γλάστρες και ζαρντινιέρες, κεντρικά σημεία ενδιαφέροντος, φυτοφράκτες και χωρίσματα και διάφορες άλλες διακοσμητικές συνθέσεις, τόσο σε εξοχικούς όσο και αστικούς κήπους. Στις περιοχές με έντονο κρύο, μπορεί επίσης να διατηρηθεί για μικρό διάστημα, σαν φυτό εσωτερικού χώρου, σε ένα φωτεινό δωμάτιο.