Κονβαλάρια ή Μιγκέ (Convallaria majalis)

Η κονβαλάρια ή αλλιώς μιγκέ, είναι ένα πανέμορφο, χαμηλο, ποώδες φυτό, με καταγωγή από την κεντρική Ασία και την Ευρώπη. Αγαπημένη για τα χαρακτηριστικά, γοητευτικά της άνθη, σε λιτό ολόλευκο χρώμα, στέκεται κομψά λίγο πάνω από το έδαφος, δημιουργώντας σειρές από ελκυστικές καμπανούλες. Το δυνατό, ευχάριστο άρωμα των λουλουδιών αυτών, έρχεται για να συμπληρώσει μια ονειρεμένη από όλες τις απόψεις εικόνα.

  • Μέγεθος – Η κονβαλάρια ή αλλιώς μιγκέ είναι ένα διακοσμητικό ποώδες φυτό, με ύψος και πλάτος που φτάνει από 10 εκατοστά έως το μισό μέτρο. Για να φτάσει το τελικό της μέγεθος, θα χρειαστεί γύρω στα 2 με 5 χρόνια, ενώ έπειτα από αυτό το διάστημα δεν μεγαλώνει σημαντικά.
  • Φύλλωμα – Το κομψό και δροσερό φύλλωμά της, φτιαγμένο από μακριά, πλατιά φύλλα, ξεπροβάλλει από την επιφάνεια του εδάφους νωρίς την άνοιξη. Λείο και λαμπερό, χρωματίζεται σε σκούρους και ζωηρούς πράσινους τόνους. Το χειμώνα, με τις χαμηλές θερμοκρασίες, τα φύλλα θα πέσουν, για να εμφανιστούν ξανά την επόμενη άνοιξη.
  • Άνθη – Τα γοητευτικά, κατάλευκα άνθη της εμφανίζονται την άνοιξη. Στηριγμένα πάνω σε όρθια, λεπτά βλαστάρια, έχουν την όψη μιας καμπανούλας που τρέμει, ενώ αναδύουν ένα εκπληκτικό άρωμα.
  • Θέση – Αγαπά τις ηλιόλουστες θέσεις ή εκείνες με ελαφριά σκιά και χρειάζεται να φυτεύεται σε σημεία προστατευμένα από τον παγετό και το δυνατό ή καυτό άνεμο.
  • Πότισμα – Έχει ανάγκη από μέτριο πότισμα, κυρίως τους ζεστούς, καλοκαιρινούς μήνες, αλλά και τον πρώτο καιρό μέχρι να εγκατασταθεί σε έναν κήπο.
  • Έδαφος – Μεγαλώνει με επιτυχία σε διάφορους τύπους εδαφών, με διαφορετική σύσταση και ποικίλες τιμές οξύτητας. Ιδανικά, φυτεύεται σε χώματα γόνιμα, πλούσια σε χούμο και θρεπτικά συστατικά και προτιμά εκείνα με αργιλώδη ή πηλώδη υφή που έχουν αρκετή υγρασία.
  • Ανθεκτικότητα – Είναι φυτό ανθεκτικό στον παγετό και τις χαμηλές θερμοκρασίες μέχρι τους -20°C, ενώ ταυτόχρονα αντέχει και σε ξηρά ή βαριά αργιλώδη εδάφη, στην διάβρωση και την έντονη σκίαση.
  • Συντήρηση/ Φροντίδα – Η φροντίδα της είναι ιδιαίτερα απλή. Δεν χρειάζεται κλάδεμα και συνήθως δεν συναντά προβλήματα από έντομα ή ασθένειες.
  • Είναι κατάλληλη για παρτέρια, μπορντούρες, γλάστρες και ζαρντινιέρες, σαν εδαφοκάλυψη κάτω από θάμνους και τριανταφυλλιές, βραχόκηπους, εξοχικούς κήπους και κήπους χαλαρού στυλ.