Η μέντα είναι ένα αρωματικό, ποώδες φυτό, γνωστό σε όλο τον κόσμο λόγω της ευρείας χρήσης του. Ζωηρή, πράσινη και απίστευτα μυρωδάτη, έχει καθιερωθεί ως ένα από τα πιο διαδεδομένα βότανα, με χρήσεις στην κουζίνα, τη ζαχαροπλαστική, τη φαρμακευτική και την αρωματοθεραπεία. Εύκολη στη φροντίδα της, προσαρμόζεται τέλεια σε μπαλκόνια ή στο χώμα και μπορεί να χρησιμοποιηθεί απευθείας από τον κήπο στο τραπέζι.

  • Μέγεθος – Η μέντα είναι ένα διακοσμητικό και αρωματικό, ποώδες φυτό, με ύψος που φτάνει από μισό έως 1 μέτρο. Το πλάτος της, ξεκινώντας από το 1 μέτρο, μπορεί να γίνει ως 1,5 μέτρο σε έκταση. Για να φτάσει το τελικό της μέγεθος, θα χρειαστεί γύρω στα 2 με 5 χρόνια, ενώ έπειτα από αυτό το διάστημα δεν μεγαλώνει σημαντικά.
  • Φύλλωμα – Τα φύλλα της, σε ζωηρές και σκούρες πράσινες αποχρώσεις, έχουν έντονο γλυκό και φρέσκο άρωμα, αγαπημένο στη μαγειρική, την αρωματοποιία αλλά και τη φαρμακευτική. Παρόλο που παραμένουν πάνω στο φυτό καθόλη τη διάρκεια της χρονιάς, μετά από έντονο κρύο μπορεί να πέσουν και να επανέλθουν όταν επιστρέψουν πι ευνοϊοκές θερμοκρασίες.
  • Άνθη – Τα μικρά κι απαλά μωβ άνθη της, εμφανίζονται μέσα στο καλοκαίρι. Στηριγμένα στις άκρες του φυλλώματος, μαζεύονται πολλά μαζί σε μπουκέτα, με μακρόστενη εμφάνιση και ελαφρά μυτερή κατάληξη.
  • Θέση – Της αρέσουν οι ηλιόλουστες θέσεις αλλά δεν έχει πρόβλημα με τα σημεία που έχουν μερική ή αρκετή σκιά. Το μέρος που θα τη φυτέψουμε ωστόσο, θα πρέπει να είναι προστατευμένο από το έντονο κρύο και τον παγετό.
  • Πότισμα – Είναι φυτό που αγαπά την υγρασία, για αυτό το πότισμά της πρέπει να είναι επαρκές και συχνό και να μην αφήνουμε να ταλαιπωρείται από την ξηρασία για μεγάλο διάστημα.
  • Έδαφος – Ευδοκιμεί σε όλους σχεδόν τους τύπους των εδαφών, με διαφορετική σύσταση και ποικίλες τιμές οξύτητας, ακόμη και τα χώματα εκείνα με κακή αποστράγγιση.
  • Ανθεκτικότητα – Δεν αντέχει τις χαμηλές θερμοκρασίες, είναι όμως ανθεκτική στην αυξημένη υγρασία του εδάφους.
  • Συντήρηση/ Φροντίδα – Η φροντίδα της είναι αρκετά εύκολη. Συνήθως δεν συναντά προβλήματα από έντομα ή ασθένειες και για να διατηρήσουμε το σχήμα και το μέγεθός της, μπορούμε εύκολα να την κλαδέψουμε χαμηλά, αμέσως μόλις ολοκληρωθεί η άνθηση.
  • Είναι κατάλληλη για παρτέρια, μπορντούρες, γλάστρες και ζαρντινιέρες, μπαλκόνια, λαχανόκηπους, βοτανόκηπους, εξοχικούς κήπους και νησιώτικους ή παραδοσιακούς κήπους και σαν εδαφοκάλυψη.