Η ντάλια είναι ένα εκπληκτικό διακοσμητικό φυτό, αγαπημένο για τα μεγάλα πλούσια άνθη του, σαν χρωματιστά, φουντωτά αστέρια. Διαθέσιμη σε πολλές διαφορετικές ποικιλίες, εμφανίζεται από το έδαφος κάθε άνοιξη, με ένα γυαλιστερό πράσινο ή κοκκινο-πράσινο φύλλωμα, πάνω στο οποίο ποζάρουν τα μαγευτικά της λουλούδια.

  • Μέγεθος – Η ντάλια είναι ένα διακοσμητικό, ποώδες φυτό, με ύψος που φτάνει από 30 εκατοστά έως 1,5 μέτρο. Το ακριβές μέγεθος του φυτού εξαρτάται από την ποικιλία που θα επιλέξουμε, καθώς στο εμπόριο υπάρχουν συμπαγείς και νάνες ποικιλίες, έως αρκετά ψηλά φυτά, που χρειάζονται στήριξη.
  • Φύλλωμα – Το πλούσιο, θαμνώδες φύλλωμά της, με την απαλή, φρέσκια υφή, εμφανίζεται την άνοιξη, σε ανοιχτούς έως σκούρους πράσινους ή ελαφρά κοκκινωπούς τόνους. Λαμπερό και λείο, δημιουργεί όμορφες διακοσμητικές τούφες και το ιδανικό φόντο πάνω στο οποίο θα αναπτυχθούν αργότερα τα άνθη της. Το χειμώνα, το φύλλωμα του φυτού πέφτει, για να προστατευτεί από τις χαμηλές θερμοκρασίες και επανέρχεται με τις πρώτες ζεστές μέρες της επόμενης χρονιάς.
  • Άνθη – Τα μαγευτικά άνθη της ντάλιας εμφανίζονται το καλοκαίρι και συνεχίζουν να παράγονται μέχρι και το φθινόπωρο. Άλλα μεγάλα κι άλλα μικρότερα, όλα τους σχεδόν, θυμίζουν αστέρια ή διακοσμητικές, φουντωτές μπάλες, σε διάφορα χρώματα και εντυπωσιακές υφές. Διαθέσιμα σε πολλές ποικιλίες, με ευφάνταστα τριασδιάστατα μοτίβα, πτυχώσεις και κυμματισμούς, σίγουρα θα κερδίσουν και τους πιο απαιτητικούς κριτές.
  • Θέση – Αγαπά τις ηλιόλουστες θέσεις ή εκείνες με ελαφριά σκιά και χρειάζεται να φυτεύεται σε σημεία προστατευμένα από τον παγετό και το δυνατό ή καυτό άνεμο.
  • Πότισμα – Έχει ανάγκη από μέτριο πότισμα, κυρίως τους ζεστούς, καλοκαιρινούς μήνες, αλλά και τον πρώτο καιρό μέχρι να εγκατασταθεί σε έναν κήπο.
  • Έδαφος – Μεγαλώνει με επιτυχία σε διάφορους τύπους εδαφών, με διαφορετική σύσταση και ποικίλες τιμές οξύτητας, αρκεί να έχουν καλή αποστράγγιση.
  • Ανθεκτικότητα – Μόλις εγκατασταθεί σε μια θέση είναι αρκετά ανθεκτική στην ξηρασία, όμως δεν αντέχει στον παγετό και τις χαμηλές θερμοκρασίες. Για το λόγο αυτό, καλό είναι να προστατεύουμε τους κονδύλους της, είτε με την εφαρμογή εδαφοκάλυψης, είτε σε πιο κρύες περιοχές, ξεφυτεύοντας και αποθηκεύοντάς τις σε εσωτερικό χώρο.
  • Συντήρηση/ Φροντίδα – Οι απαιτήσεις της ντάλιας σε περιποίηση είναι μέτριες. Καλό είναι να ενισχύουμε τα φυτά μας, με ένα υγρό και πλήρες λίπασμα, που θα εφαρμόζουμε μηνιαία, έτσι ώστε να μπορέσουν να παράξουν πολλά και όμορφα άνθη όταν έρθει ο καιρός. Οι πολύ ψηλές ποικιλίες, που με το βάρος των λουλουδιών θα αρχίσουν να λυγίζουν, μπορεί να χρειαστούν ένα ελαφρύ στήριγμα.
  • Είναι κατάλληλη για παρτέρια, μπορντούρες, γλάστρες και ζαρντινιέρες, εισόδους, μπαλκόνια, ταράτσες, περβάζια, ανθόκηπους, εξοχικούς κήπους και διάφορες ακόμη διακοσμητικές συνθέσεις.