Η οξαλίδα είναι ένα διακοσμητικό, ποώδες φυτό, με καταγωγή από ζεστές περιοχές του κόσμου, όπως η Νότια Αμερική και η Αφρική. Η εμφάνισή της θυμίζει πολύ το τριφύλλι. Διαθέσιμη σε πολλές, χρωματιστές ποικιλίες, με εντυπωσιακά, πλατιά φύλλα και διαφορετικά άνθη, είναι κατάλληλη για να ζωντανέψει το χώρο, να συνοδέψει τις φυτεύσεις μας ή να ομορφύνει ένα φωτεινό δωμάτιο.

  • Μέγεθος – Η οξαλίδα είναι ένα ποώδες διακοσμητικό φυτό, μικρού μεγέθους, με ύψος που ξεκινά από τα 7 μόλις εκατοστά και μπορεί να φτάσει έως και 23 εκατοστά ψηλά. Το πλάτος της, αρχίζοντας από τα 14 εκατοστά, γίνεται ως 25 εκατοστά σε έκταση.
  • Φύλλωμα – Τα διάφορα διακοσμητικά είδη, αλλά και οι ποικιλίες οξαλίδας είναι πολλά. Άλλα ψηλότερα και με πυκνότερο φύλλωμα, άλλα με μικρά και άλλα με μεγαλύτερα φύλλα, χρωματίζονται σε διάφορες αποχρώσεις από σκούρο κι ανοιχτό πράσινο έως σκούρο καφέ, κόκκινο και μωβ. Βασικό χαρακτηριστικό όλων τους, είναι τα ιδιαίτερα σχηματισμένα τους φύλλα, στην γνωστή μορφή τριφυλλιού. Φτιαγμένα από τρία, μικρότερα φυλλαράκια, με σχήμα καρδιάς, που ενώνονται στη βάση τους, τα φύλλα της οξαλίδας είναι τρυφερά και φρέσκα στην υφή, υπέροχα στην όψη και ιδανικά για αρκετές χρήσεις σχεδόν σε κάθε κήπο.
  • Άνθη – Τα μικρά, πανέμορφα άνθη της, εμφανίζονται αργά την άνοιξη και συνήθως διαρκούν μέχρι και το Σεπτέμβρη. Σαν χρωματιστές, μικροσκοπικές τρομπέτες, μπορεί να έχουν διάφορα χρώματα, ανάλογα με την ποικιλία, από κίτρινο, έντονο ροζ, λευκό, λιλά-μωβ, κόκκινο ή και άλλα.
  • Θέση – Αγαπά τις ηλιόλουστες θέσεις ή εκείνες με ελαφριά σκιά, ενώ σε σκιερά σημεία δεν αναπτύσσεται τόσο καλά, αλλά ούτε ανθίζει.
  • Πότισμα – Έχει ανάγκη από μέτριο πότισμα, κυρίως τους ζεστούς καλοκαιρινούς μήνες, αλλά και τον πρώτο καιρό μέχρι να εγκατασταθεί σε έναν κήπο.
  • Έδαφος – Μεγαλώνει με επιτυχία σε διάφορους τύπους εδαφών, με διαφορετική σύσταση και ποικίλες τιμές οξύτητας, αρκεί να έχουν καλή αποστράγγιση.
  • Ανθεκτικότητα – Είναι φυτό ανθεκτικό στον παγετό και τις χαμηλές θερμοκρασίες, ενώ ταυτόχρονα αντέχει καλά και τον δυνατό άνεμο.
  • Συντήρηση/ Φροντίδα – Η φροντίδα της είναι ιδιαίτερα απλή. Δεν χρειάζεται κλάδεμα και συνήθως δεν συναντά προβλήματα από έντομα ή ασθένειες.
  • Είναι κατάλληλη για παρτέρια, μπορντούρες, γλάστρες και ζαρντινιέρες, άκρες μονοπατιών ή του γκαζόν, ανάμεσα από πέτρες και πλάκες στο δάπεδο, σαν εδαφοκάλυψη, σε βραχόκηπους και σημεία με φυσικό στυλ βλάστησης, σε μπαλκόνια, ταράτσες, ακόμη και εσωτερικούς χώρους, αρκεί να έχουν καλό φωτισμό.