Η εκπληκτική παιώνια, είναι ένα διακοσμητικό φυτό, αγαπημένο για τα μεγάλα, πλούσια άνθη του, που θυμίζουν πολύ τριαντάφυλλο. Διαθέσιμη σε διάφορες ποικιλίες, με διαφορετικές απαιτήσεις και τρόπους ανάπτυξης, είναι ιδανική για να στολίσει τον κήπο μας, χαρίζοντας παστέλ και άλλα χρώματα κι ένα μοναδικό άρωμα που διαρκεί.

  • Μέγεθος – Η παιώνια είναι ένα εκπληκτικό, διακοσμητικό φυτό, με τη μορφή τρυφερού θάμνου, αλλά και διαφορετικούς τρόπους ανάπτυξης, σαν μεγαλύτερος θάμνος ή δέντρο. Εξαιτίας των διαφορετικών τρόπων ανάπτυξής της, το ακριβές μεγεθός της, αλλά και το σχήμα της, εξαρτάται πολύ από την ποικιλία που επιλέγουμε κάθε φορά.
  • Φύλλωμα – Το υπέροχο, φουντωτό φύλλωμά της έχει τη μορφή μικρού θάμνου. Τα καινούρια φύλλα που σχηματίζονται, συχνά βάφονται σε βαθιούς, κόκκινους τόνους, προσφέροντας μια ενδιαφέρουσα, ζεστή πινελιά, στο ήδη πράσινο φόντο. Το φθινόπωρο, πολλές από τις ποικιλίες χρωματίζονται ξανά, επηρεασμένες από την εποχή, ενώ ανάλογα με την ποικιλία, κάποια φυτά ρίχνουν τα φύλλα τους, ενώ άλλα μπορεί να τα διατηρήσουν καθόλη τη διάρκεια της χρονιάς.
  • Άνθη – Τα εκπληκτικά άνθη της παιώνιας εμφανίζονται αργά την άνοιξη και μέσα στο καλοκαίρι. Μεγάλα, στρογγυλωπά ή σε σχήμα κούπας και μοναδικά αρωματισμένα, επιδεικνύουν τα απαλά πέταλά τους, χρωματισμένα σε υπέροχες παστέλ αποχρώσεις ή κόκκινο, κίτρινο, ροζ, λευκό και φούξια.
  • Θέση – Αγαπά τις ηλιόλουστες θέσεις ή εκείνες με ελαφριά σκιά και χρειάζεται αρκετό χώρο όπου δεν θα ανταγωνίζεται στην ανάπτυξη με άλλα κοντινά φυτά.
  • Πότισμα – Έχει ανάγκη από μέτριο πότισμα, κυρίως τους ζεστούς, καλοκαιρινούς μήνες, αλλά και τον πρώτο καιρό μέχρι να εγκατασταθεί σε έναν κήπο.
  • Έδαφος – Μεγαλώνει με επιτυχία σε διάφορους τύπους εδαφών, αρκεί να έχουν καλή αποστράγγιση και να είναι πλούσια σε θρεπτικά συστατικά.
  • Ανθεκτικότητα – Μόλις εγκατασταθεί σε μια θέση είναι αρκετά ανθεκτική στην ξηρασία, όμως δεν μπορεί να αναπτυχθεί καλά σε φτωχά ή υγρά εδάφη και στη σκιά.
  • Συντήρηση/ Φροντίδα – Καθώς δεν της αρέσει καθόλου να μεταφυτεύεται, θα πρέπει να επιλέξουμε από την αρχή το σημείο που την θέλουμε και αφού τη φυτέψουμε, να την αφήσουμε να αναπτυχθεί ελεύθερα. Την άνοιξη, καθώς η νέα βλάστηση σχηματίζεται, πολλές ποικιλίες ενδέχεται να χρειαστούν κάποιο στήριγμα.
  • Είναι κατάλληλη για παρτέρια, μπορντούρες, παραδοσιακές αγροικίες και εξοχικά τοπία, ανθόκηπους και διάφορες πολυετείς, διακοσμητικές συνθέσεις. Δεν ευδοκιμεί τόσο σε γλάστρες και ζαρντινιέρες.