Ποϊνσέτια ή Αλεξανδρινό (Euphorbia pulcherrima)

Η ποϊνσέτια ή αλλιώς αλεξανδρινό είναι ένα εκπληκτικό, διακοσμητικό φυτό, με καταγωγή από το Μεξικό. Συνυφασμένη με τη γιορτινή περίοδο των Χριστουγέννων, είναι ένα από τα δημοφιλέστερα και ωραιότερα φυτά του χειμώνα, που επιδεικνύει τους ζωηρούς κόκκινους και πλούσιους πράσινους χρωματισμούς της, στολίζοντας το εσωτερικό ή τις εισόδους σπιτιών.

  • Μέγεθος – Η ποϊνσέτια ή αλλιώς αλεξανδρινό, είναι ένα διακοσμητικό ποώδες φυτό, με ύψος και πλάτος που φτάνει από 10 εκατοστά έως το μισό μέτρο. Για να φτάσει το τελικό της μέγεθος, θα χρειαστεί γύρω στα 1 με 2 χρόνια, ενώ έπειτα από αυτό το διάστημα δεν μεγαλώνει σημαντικά.
  • Φύλλωμα –  Τα πλατιά, μακρόστενα φύλλα του αλεξανδρινού, ελαφρώς μυτερά και δαντελλωτά στις άκρες, βάφονται σε εντυπωσιακούς σκούρους πράσινους τόνους. Λεία και απαλά στην υφή, δημιουργούν ένα φουντωτό, πλούισο φύλλωμα, που έχει τη μορφή μικρού θάμνου.
  • Άνθη –  Το αλεξανδρινό ανθίζει το χειμώνα, συνεχίζοντας την άνθησή του μέχρι την άνοιξη. Παρά την κοινή αντίληψη, τα λουλούδια του είναι σχεδόν σφαιρικά, μικροσκοπικά και κίτρινα. Αυτό όμως που όλοι έχουμε αγαπήσει, είναι τα μεγάλα, μεταμορφωμένα φύλλα, που τα περιστοιχίζουν, βαμμένα σε γιορτινούς τόνους του κόκκινου, που δίνουν την αίσθηση ενός μεγάλου εντυπωσιακού λουλουδιού. Συνυφασμένα μέσα στα χρόνια με την εποχή των Χριστουγέννων, τα άνθη και χρωματιστά φύλλα του αλεξανδρινού στολίζουν τόσο το εσωτερικό όσο και το εξωτερικό των σπιτιών, ενώ πιο σπάνια, μπορεί να τα βρούμε και σε ροζ ή λευκό χρώμα.
  • Θέση – Αγαπά τις ηλιόλουστες θέσεις ή εκείνες με ελαφριά σκιά και χρειάζεται να φυτεύεται σε σημεία προστατευμένα από τον παγετό και το δυνατό ή καυτό άνεμο.
  • Πότισμα – Έχει ανάγκη από μέτριο πότισμα, κυρίως τους ζεστούς, καλοκαιρινούς μήνες, αλλά και τον πρώτο καιρό μέχρι να προσαρμοστεί.
  • Έδαφος – Για να μεγαλώσει με επιτυχία θα χρειαστεί ένα καλό μείγμα χώματος, με πηλώδες χώμα και αρκετό κομπόστ από φύλλα και φλοιούς. Μπορεί να επιβιώσει και σε διαφορετικά εδάφη, όμως χωρίς τις ιδανικές του συνθήκες ζει για μικρότερο διάστημα.
  • Ανθεκτικότητα – Είναι φυτό ευαίσθητο στο κρύο και τις χαμηλές θερμοκρασίες και γενικά δεν ζει για μεγάλο διάστημα, μακριά από το φυσικό του περιβάλλον. Ωστόσο, με την κατάλληλη φροντίδα, μπορούμε να το απολαμβάνουμε για αρκετά μεγάλο διάστημα.
  • Συντήρηση/ Φροντίδα – Για να διατηρήσουμε το πανέμορφο αυτό φυτό, για όσο το δυνατόν μεγαλύτερο διάστημα, μπορούμε να του προσφέρουμε μια σειρά από απλές αλλά σημαντικές περιποιήσεις. Τον Απρίλιο, αφού τα άνθη έχουν πέσει, καλό είναι να το κλαδεύουμε χαμηλά, διατηρώντας το σχήμα του και ενθαρρύνοντας το σχηματισμό νέων φύλλων. Την ίδια εποχή, μπορούμε να το μεταφυτέψουμε σε μια μεγαλύτερη γλάστρα και να το διατηρήσουμε σε ένα φωτεινό, δροσερό μέρος μέχρι το φθινόπωρο. Τα χρωματιστά μεταμορφωμένα φύλλα του, που συνοδεύουν τα χειμερινά άνθη, σχηματίζονται μόνο όταν οι μέρες του χειμώνα αρχίζουν και μικραίνουν. Έτσι, από τον Νοέμβριο και μετά, μπορούμε να έχουμε τα φυτά σε ένα σκιερό μέρος, για αρκετές ώρες της ημέρας, προστατευμένα από πηγές τεχνητού φωτισμού. Προσοχή χρειάζεται, ώστε να μην αφήνουμε τα φυτά να κρυώσουν. Παρόλο που έχουν ταυτιστεί με το χειμώνα, είναι συνηθισμένα σε θερμοκρασίες γύρω στους 18°C και μόνο έτσι θα μας χαρίσουν ξανά τον εντυπωσιακότερο εαυτό τους.
  • Είναι κατάλληλο για γλάστρες και ζαρντινιέρες, εισόδους, μπαλκόνια, φωτεινούς εσωτερικούς χώρους και πολλές εποχιακές και γιορτινές συνθέσεις.