Η συγκεκριμένη πρίμουλα είναι ένα ποώδες, διακοσμητικό φυτό, με καταγωγή από τη νότια Κίνα. Αγαπημένη για τα όμορφα χρωματισμένα άνθη της, σε αποχρώσεις του μωβ και κίτρινου, ανθίζει σε όρθια, λεπτά βλαστάρια, που ξεπροβάλλουν μέσα από το δροσερό της φύλλωμα. Ανθεκτική στα βαριά εδάφη, είναι ιδανική για να χρωματίσει δύσκολους και υγρούς κήπους ή να αναδείξει το περίγραμμα υγρών στοιχείων.

  • Μέγεθος – Η πρίμουλα είναι ένα διακοσμητικό ποώδες φυτό, με ύψος και πλάτος που φτάνει από 10 εκατοστά έως το μισό μέτρο.Για να φτάσει το τελικό της μέγεθος, θα χρειαστεί γύρω στα 2 με 5 χρόνια, ενώ έπειτα από αυτό το διάστημα δεν μεγαλώνει σημαντικά.
  • Φύλλωμα – Το πλούσιο φύλλωμά της, μαζεμένο χαμηλά στη βάση του φυτού, αποτελείται από πλατιά, δροσερά φύλλα με ανοιχτό πράσινο χρώμα και φρέσκια υφή.
  • Άνθη –  Τα πανέμορφα λουλούδια της, στηριγμένα πάνω σε κάθετα, σαρκώδη βλαστάρια, σχηματίζουν πλούσια μπουκέτα σε ροζ και μωβ αποχρώσεις, στολισμένα με φωτεινό κίτρινο κέντρο που συμπληρώνει μια ευχάριστη αντίθεση. Κάνοντας την εμφάνισή τους αργά την άνοιξη, συνεχίζουν να στολίζουν τον κήπο μέχρι και τις αρχές του καλοκαιριού.
  • Θέση – Χρειάζεται θέσεις προστατευμένες από το κρύο και τον δυνατό ή καυτό άνεμο και προτιμά να μεγαλώνει σε σημεία με μερική σκιά. Μπορεί να αναπτυχθεί και σε ηλιόλουστες τοποθεσίες, αρκεί να φροντίζουμε το χώμα της να παραμένει υγρό.
  • Πότισμα – Έχει ανάγκη από μέτριο έως αρκετό πότισμα, ιδιαίτερα τις ζεστές ημέρες του χρόνου.
  • Έδαφος – Προτιμά τα όξινα ή ουδέτερα εδάφη με αργιλώδη ή πηλώδη σύσταση, που έχουν αφθονία θρεπτικών συστατικών. Μπορεί να μεγαλώσει τόσο σε υγρά και καλά στραγγιζόμενα, όσο και κακώς στραγγιζόμενα εδάφη, που διατηρούν την υγρασία τους.
  • Ανθεκτικότητα – Είναι φυτό ανθεκτικό στον παγετό και τις χαμηλές θερμοκρασίες μέχρι τους -10°C, ενώ ταυτόχρονα αντέχει και σε βαριά υγρά εδάφη με κακή στράγγιση.
  • Συντήρηση/ Φροντίδα – Η φροντίδα της είναι ιδιαίτερα απλή. Δεν χρειάζεται κλάδεμα, όμως χρειάζεται να είμαστε προσεκτικοί και να μην αμελούμε το πότισμά της.
  • Είναι κατάλληλη για παρτέρια, μπορντούρες, βαριά και υγρά εδάφη όπου δεν μεγαλώνουν άλλα φυτά, εξοχικούς κήπους και συνθέσεις χαλαρού στυλ, φυτεύσεις κοντά σε στοιχεία νερού, βραχόκηπους και διάφορους κήπους φυσικού στυλ.