Η συγκεκριμένη πρίμουλα είναι ένα ποώδες, διακοσμητικό φυτό, με καταγωγή από τη νότια και δυτική Ευρώπη. Αγαπημένη για τα απαλά, πολύχρωμα άνθη της, που μόλις ξεπροβάλλουν μέσα από το δροσερό της φύλλωμα, είναι ιδανική για να ομορφύνει τον κήπο και το μπαλκόνι μας, μόνη της, σε διάφορους συνδυασμούς ή ταιριασμένη σε πιο περίπλοκες συνθέσεις.

 

  • Μέγεθος – Η πρίμουλα αυτή είναι ένα διακοσμητικό ποώδες φυτό, με ύψος και πλάτος που φτάνουν μόλις τα 10 εκατοστά σε έκταση. Για να φτάσει το τελικό της μέγεθος, θα χρειαστεί γύρω στα 2 με 5 χρόνια, ενώ έπειτα από αυτό το διάστημα δεν μεγαλώνει σημαντικά.
  • Φύλλωμα – Το πλούσιο φύλλωμά της, σαν χαμηλός πυκνός θάμνος λίγα εκατοστά πάνω από το έδαφος, αποτελείται από πλατιά, δροσερά φύλλα με ανοιχτό πράσινο χρώμα και φρέσκια υφή. Στις περιοχές με ήπιο κλίμα, τα φύλλα της παραμένουν πάνω στο φυτό καθόλη τη διάρκεια της χρονιάς, ενώ σε μέρη με περισσότερο κρύο, τα φύλλα πέφτουν για να προστατευτούν από τις χαμηλές θερμοκρασίες.
  • Άνθη – Τα γοητευικά λουλούδια της, μαζεμένα κοντά το ένα στο άλλο, ξεπροβάλουν από το κέντρο του φυλλώματος, στολίζοντας την κορυφή του μικρού θάμνου. Κάνοντας την εμφάνισή τους στις αρχές της άνοιξης, υπάρχουν διαθέσιμα σε πολλά διαφορετικά χρώματα, από λευκό-κρεμ έως κίτρινο, ροζ, κόκκινο, μπλε και μωβ.
  • Θέση – Αγαπά τις ηλιόλουστες θέσεις ή εκείνες με ελαφριά σκιά και χρειάζεται να φυτεύεται σε σημεία προστατευμένα απότο κρύο και τον δυνατό ή καυτό άνεμο.
  • Πότισμα – Έχει ανάγκη από μέτριο πότισμα, κυρίως τους ζεστούς καλοκαιρινούς μήνες, αλλά και τον πρώτο καιρό μέχρι να εγκατασταθεί σε έναν κήπο.
  • Έδαφος – Μεγαλώνει με επιτυχία σε διάφορους τύπους εδαφών, με διαφορετική σύσταση και ποικίλες τιμές οξύτητας, αρκεί να έχουν καλή αποστράγγιση.
  • Ανθεκτικότητα – Είναι φυτό ανθεκτικό στον παγετό και τις χαμηλές θερμοκρασίες μέχρι τους -15°C.
  • Συντήρηση/ Φροντίδα – Η φροντίδα της είναι ιδιαίτερα απλή. Δεν χρειάζεται κλάδεμα και για να την διατηρήσουμε όμορφη, αρκεί να απομακρύνουμε τακτικά όλα τα μαραμένα ή ξερά άνθη και φύλλα ανά τακτά διαστήματα.
  • Είναι κατάλληλη για παρτέρια, μπορντούρες, γλάστρες και ζαρντινιέρες, πλαγιές και κατηφορικά σημεία, εξοχικούς κήπους και συνθέσεις χαλαρού στυλ, φυτεύσεις κοντά σε στοιχεία νερού, βραχόκηπους και διάφορους κήπους φυσικού στυλ.