Σάλβια φωτιά (Salvia splendens)

Η σάλβια φωτιά είναι ένα εκπληκτικό, ποώδες φυτό, με καταγωγή από τη Νότια Αμερική. Χαμηλή, μα με ζωηρό, πλούσιο φύλλωμα, έχει αγαπηθεί για τα ιδιαίτερα σχηματισμένα άνθη της, στα οποίο οφείλει και το όνομά της. Μαζεμένα σε μπουκέτα με το σχήμα μιας φλόγας, σε κόκκινο, πορτοκαλί ή περισσότερα χρώματα, είναι υπέροχα για να ζωντανέψουν το χώρο μας και να δημιουργήσουν αντιθέσεις.

  • Μέγεθος – Η σάλβια-φωτιά είναι ένα διακοσμητικό ποώδες φυτό, με ύψος και πλάτος που φτάνουν από 10 εκατοστά έως το μισό μέτρο. Για να φτάσει το τελικό της μέγεθος, η σάλβια αυτή χρειάζεται γύρω στα 1 με 2 χρόνια, ενώ έπειτα από αυτό το διάστημα δεν μεγαλώνει σημαντικά.
  • Φύλλωμα – Το πυκνό, ζωηρό φύλλωμά της, αποτελείται από πλατιά, λεία πράσινα φύλλα, που σχηματίζουν έναν μικρό συμπαγή θάμνο. Εαίσθητο στο κρύο και τον παγετό, το χειμώνα πέφτει και είναι η αιτία που συνήθως την καλλιεργούμε σαν ετήσιο φυτό, αν και μπορεί να ζήσει περισσότερο.
  • Άνθη – Τα εντυπωσιακά άνθη της, χάρη στα οποία έχει πάρει το όνομά της, εμφανίζονται το καλοκαίρι, πάνω ακριβώς από το πλούσιο φύλλωμα, σε πυκνά, ανάλαφρα μπουκέτα, που θυμίζουν το σχήμα φωτιάς. Διαθέσιμα σε πολλές ποικιλίες, μπορούν να έχουν διάφορα χρώματα, από ροζ, λευκό, μπλε και λιλά, με τα πιο δημοφιλή πάντα εκείνα σε κόκκινο ή έντονο πορτοκαλί. Διατηρώντας την αίγλη τους για αρκετά μεγάλο διάστημα, παραμένουν ανθισμένα μέχρι και το φθινόπωρο.
  • Θέση – Αγαπά τις ηλιόλουστες θέσεις ή εκείνες με ελαφριά σκιά και χρειάζεται να φυτεύεται σε σημεία προστατευμένα από τον παγετό και το δυνατό ή καυτό άνεμο. Ιδανικές τοποθεσίες του κήπου είναι εκέινες με νότια ή δυτική έκθεση.
  • Πότισμα – Έχει ανάγκη από μέτριο πότισμα, κυρίως τους ζεστούς καλοκαιρινούς μήνες, αλλά και τον πρώτο καιρό μέχρι να εγκατασταθεί σε έναν κήπο.
  • Έδαφος – Μεγαλώνει με επιτυχία σε διάφορους τύπους εδαφών, με διαφορετική σύσταση και ποικίλες τιμές οξύτητας, αρκεί να έχουν καλή αποστράγγιση. Περισσότερο προτιμά εκείνα με αμμώδη ή πηλώδη σύσταση.
  • Ανθεκτικότητα – Μόλις εγκατασταθεί σε μια θέση είναι μέτρια ανθεκτική στην ξηρασία και ταυτόχρονα αντέχει στον παγετό και τις χαμηλές θερμοκρασίες μέχρι τους -5°C.
  • Συντήρηση/ Φροντίδα – Η φροντίδα της είναι ιδιαίτερα απλή. Συνήθως δεν συναντά προβλήματα από έντομα ή ασθένειες και για να διατηρήσουμε το σχήμα και το μέγεθός της, μπορούμε να την κλαδέψουμε ελαφρά μόλις ολοκληρώσει την άνθησή της.
  • Είναι κατάλληλη για παρτέρια, μπορντούρες, γλάστρες και ζαρντινιέρες, πλαγιές και κατηφορικά σημεία, κοντά σε τοίχους και όρια του σπιτιού και του κήπου, σε εισόδους, εξοχικούς και νησιώτικους κήπους ή κήπους με φυτά που ταιριάζουν στο μεσογειακό κλίμα.