Σάλβια μικρόφυλλη (Salvia microphylla / Salvia grahamii)

Η μικρόφυλλη σάλβια είναι ένα εντυπωσιακό, διακοσμητικό βότανο, με καταγωγή από το Μεξικό. Φουντωτή και πράσινη, όλο το χρόνο, καλλιεργείται για τα πανέμορφα, ζωηρά χρωματισμένα λουλουδάκια της, που πλημμυρίζουν το λεπτό της φύλλωμα από το καλοκαίρι ως το φθινόπωρο. Ελαφρά αρωματική, με μυρωδιά που θυμίζει φασκόμηλο, είναι ιδανική για να δώσει χρώμα αλλά και μια όψη φυσικότητας στο τοπίο.

  • Μέγεθος – Η σάλβια η μικρόφυλλη, είναι ένα διακοσμητικό ποώδες φυτό, με ύψος που φτάνει από 1 έως 1,5 μέτρο. Το πλάτος της, ξεκινώντας από τα 50 εκατοστά, μπορεί να φτάσει ως και 1 μέτρο σε έκταση. Για να φτάσει το τελικό της μέγεθος, η σάλβια αυτή θα χρειαστεί γύρω στα 2 με 5 χρόνια, ενώ έπειτα από αυτό το διάστημα δεν μεγαλώνει σημαντικά.
  • Φύλλωμα – Το κομψό φύλλωμά της, φτιαγμένο από οβάλ, λεπτεπίλεπτα φυλλαράκια, με απαλό, ευχάριστο άρωμα, παραμένει πάνω στο φυτό καθόλη τη διάρκεια της χρονιάς, σχηματίζοντας έναν μακρόστενο θάμνο σε ανοιχτούς ή σκούρους πράσινους τόνους.
  • Άνθη – Τα μικρά γοητευτικά ανθάκια της, σε κόκκινους και ροζ ή λευκούς τόνους, εμφανίζονται το καλοκαίρι, πάνω σε όρθια λεπτά βλαστάρια που ξεπροβάλλουν μέσα απ’το φύλλωμα. Διατηρώντας την όμορφη εμφάνισή τους μέχρι και το φθινόπωρο, στολίζουν διακριτικά τον κήπο μας, χαρίζοντας όμορφες υφές κι ενδιαφέροσα όψη.
  • Θέση – Αγαπά τις ηλιόλουστες θέσεις ή εκείνες με ελαφριά σκιά και χρειάζεται να φυτεύεται σε σημεία προστατευμένα από τον παγετό και το δυνατό ή καυτό άνεμο. Ιδανικές τοποθεσίες του κήπου είναι εκέινες με νότια ή δυτική έκθεση.
  • Πότισμα – Έχει ανάγκη από μέτριο πότισμα, κυρίως τους ζεστούς καλοκαιρινούς μήνες, αλλά και τον πρώτο καιρό μέχρι να εγκατασταθεί σε έναν κήπο.
  • Έδαφος – Μεγαλώνει με επιτυχία σε διάφορους τύπους εδαφών, με διαφορετική σύσταση και ποικίλες τιμές οξύτητας, αρκεί να έχουν καλή αποστράγγιση. Περισσότερο προτιμά εκείνα με αμμώδη ή πηλώδη σύσταση.
  • Ανθεκτικότητα – Μόλις εγκατασταθεί σε μια θέση είναι αρκετά ανθεκτική στην ξηρασία και ταυτόχρονα αντέχει στον παγετό και τις χαμηλές θερμοκρασίες μέχρι τους -5°C.
  • Συντήρηση/ Φροντίδα – Η φροντίδα της είναι ιδιαίτερα απλή. Συνήθως δεν συναντά προβλήματα από έντομα ή ασθένειες και για να διατηρήσουμε το σχήμα και το μέγεθός της, μπορούμε να την κλαδέψουμε ελαφρά μόλις ολοκληρώσει την άνθησή της.
  • Είναι κατάλληλη για παρτέρια, μπορντούρες, γλάστρες και ζαρντινιέρες, πλαγιές και κατηφορικά σημεία, κοντά σε τοίχους και όρια του σπιτιού και του κήπου, σε εισόδους, εξοχικούς και νησιώτικους κήπους ή κήπους με φυτά που ταιριάζουν στο μεσογειακό κλίμα.