Το σκυλάκι είναι ένα υπέροχο, ποώδες φυτό, με καταγωγή από την νοτιοδυτική Ευρώπη. Καλλιεργείται σαν μονοετές ή πολυετές φυτό, για τα πολύχρωμα, μακρόστενα άνθη του, που μοιάζουν πολύ με το κεφάλι σκύλου, που ανοιγοκλείνει τα σαγόνια του. Εύκολα στη φροντίδα τους και προσαρμοσμένα πολύ καλά στις συνθήκες της χώρας μας, είναι ένας εύκολος και γρήγορος τρόπος να ζωντανέψουμε τον κήπο ή το μπαλκόνι μας.

  • Μέγεθος – Το σκυλάκι είναι ένα διακοσμητικό, ποώδες φυτό, με ύψος που φτάνει από 20 μόλις εκατοστά έως τα 1,2 μέτρα. Το πλάτος του, ξεκινώντας από τα 10 εκατοστά, συνήθως γίνεται έως μισό μέτρο, δίνοντας στο φυτό μακρόστενη εμφάνιση.
  • Φύλλωμα – Τα μακρόστενα, μυτερά φύλλα του, είναι σκούρα πράσινα και συνήθως μαζεμένα στη βάση του, σχηματίζοντας έναν λεπτό, τρυφερό θάμνο. Ευαίσθητα στο κρύο του χειμώνα, συνήθως διαρκούν από την άνοιξη μέχρι την πτώση της θερμοκρασίας το φθινόπωρο κι έτσι όλο το φυτό καλλιεργέιται συνήθως σαν ετήσιο.
  • Άνθη – Όπως το όνομά του υποδηλώνει, τα παράξενα κι εντυπωσιακά άνθη του, έχουν σχήμα που θυμίζει σαγόνια σκύλου. Μαζεμένα αρκετά μαζί, στις κορυφές των βλαστών, εμφανίζονται από την άνοιξη μέχρι και τα τέλη φθινοπώρου, σποραδικά και ανάλογα με τις συνθήκες που επικρατούν. Στολισμένα με διάφορα χρώματα και διακοσμητικές κηλίδες, μπορούμε να το συναντήσουμε σε διάφορα χρώματα, ανάμεσα από κόκκινο, ροζ, πορτοκαλί, μωβ, λιλά, κίτρινο και λευκό.
  • Θέση – Αγαπά τις ηλιόλουστες θέσεις ή εκείνες με ελαφριά σκιά και χρειάζεται να φυτεύεται σε σημεία προστατευμένα από τον παγετό και το δυνατό ή καυτό άνεμο.
  • Πότισμα – Έχει ανάγκη από μέτριο πότισμα, κυρίως τους ζεστούς, καλοκαιρινούς μήνες, αλλά και τον πρώτο καιρό μέχρι να εγκατασταθεί σε έναν κήπο.
  • Έδαφος – Μεγαλώνει με επιτυχία σε διάφορους τύπους εδαφών, με διαφορετική σύσταση και ποικίλες τιμές οξύτητας, αρκεί να έχουν καλή αποστράγγιση.
  • Ανθεκτικότητα – Μόλις εγκατασταθεί σε μια θέση είναι πολύ ανθεκτικό και μπορεί να αντέχει στην ξηρασία και το έντονο κρύο.
  • Συντήρηση/ Φροντίδα – Η φροντίδα του είναι ιδιαίτερα απλή. Δεν χρειάζεται κλάδεμα και συνήθως δεν συναντά προβλήματα από έντομα ή ασθένειες. Σε ορισμένες περιπτώσεις, μπορεί να χρειαστεί στήριξη με κάποιο καλάμι, όταν το ύψος του δεν μπορεί να στηριχτεί φυσικά.
  • Είναι κατάλληλο για παρτέρια, μπορντούρες, γλάστρες, ζαρντινιέρες, όρια μονοπατιών και άκρες του κήπου, εισόδους, μπαλκόνια, εξοχικούς και παραδοσιακούς κήπους, ανθόκηπους και λιβάδια, σε συστάδες ή συνδυασμένο με άλλα ανθισμένα φυτά και σε περβάζια ή βραχόκηπους.