Το τεύκριο είναι ένας υπέροχος αειθαλής θάμνος, με καταγωγή από τη Μεσόγειο. Αγαπημένο για το μοναδικό φύλλωμά του, που είναι πυκνό και σχεδόν ασημένιο, έχει προσαρμοστεί εξαιρετικά στις συνθήκες της χώρας μας, ενώ είναι αρκετά δημοφιλές σαν διακοσμητικό φυτό, τόσο σε εξοχικούς όσο και αστικούς κήπους. Στολισμένο κατά καιρούς με διακριτικά, μπλε-μωβ ανθάκια, υπόσχεται να ομορφύνει το τοπίο, ζητώντας ελάχιστη φροντίδα για αντάλλαγμα.

  • Μέγεθος – Το τεύκριο είναι ένας διακοσμητικός θάμνος, με ύψος και πλάτος που φτάνει από 1 έως 1,5 μέτρο. Για να φτάσει το τελικό του μέγεθος, χρειάζεται γύρω στα 5 με 10 χρόνια, ενώ έπειτα από αυτό το διάστημα δεν μεγαλώνει σημαντικά.
  • Φύλλωμα – Το εκπληκτικό ασημένιο του φύλλωμα, καλυμμένο από ένα λεπτό, βελούδινο πέπλο, σχηματίζεται από μικρά, σκούρα πράσινα φυλλαράκια με λευκή κάτω πλευρά. Διατηρώντας την όμορφη εμφάνισή του, από εποχή σε εποχή, αναδύει μια ελαφριά φυσική μυρωδιά, χαρακτηριστική βοτάνου.
  • Άνθη – Τα διακριτικά, όμορφα άνθη του, ξεπροβάλλουν μέσα από το ασημένιο φύλλωμα το καλοκαίρι, σε απαλούς μπλε και ελαφρά μωβ τόνους, που συμπληρώνουν την εικόνα ενός υπέροχου διακοσμητικά θάμνου.
  • Θέση – Αγαπά τις ηλιόλουστες θέσεις και χρειάζεται να φυτεύεται σε σημεία προστατευμένα από το κρύο και το δυνατό ή καυτό άνεμο, με ιδανικά νότια ή δυτική έκθεση.
  • Πότισμα – Έχει ανάγκη από λίγο έως μέτριο πότισμα, κυρίως τους ζεστούς καλοκαιρινούς μήνες, αλλά και τον πρώτο καιρό μέχρι να εγκατασταθεί σε έναν κήπο.
  • Έδαφος – Μεγαλώνει με επιτυχία σε διάφορους τύπους εδαφών, αρκεί να έχουν καλή αποστράγγιση. Περισσότερο προτιμά τα χώματα με ουδέτεο ή βασικό pH και αμμώδη ή πηλώδη σύσταση.
  • Ανθεκτικότητα – Μόλις εγκατασταθεί σε μια θέση είναι πολύ ανθεκτικό στην ξηρασία και ταυτόχρονα αντέχει στον παγετό και τις χαμηλές θερμοκρασίες μέχρι τους -5°C. Μπορεί ακόμα να επιβιώσει σε άγονα και ξηρά εδάφη, όπου τα περισσότερα φυτά δυσκολεύονται.
  • Συντήρηση/ Φροντίδα – Η φροντίδα του είναι ιδιαίτερα απλή μιας και συνήθως δεν συναντά προβλήματα από έντομα ή ασθένειες. Για να διατηρήσουμε το σχήμα και το μέγεθός του, μπορούμε να το κλαδέψουμε, το φθινόπωρο ή νωρίς την άνοιξη, αφαιρώντας πιθανόν νεκρά, τραυματισμένα και άρρωστα κλαδιά και μειώνοντας το μήκος των υπολοίπων ώστε να δημιουργηθεί ένας συμπαγής θάμνος.
  • Είναι κατάλληλο για παρτέρια, μπορντούρες, γλάστρες και ζαρντινιέρες, άκρες του κήπου, όρια κτιρίων, εισόδους, εξοχικούς ή αστικούς κήπους, χαμηλούς φυτικούς φράκτες, κήπους χαμηλής συντήρησης, κήπους παραθαλάσσιου ή παραδοσιακού μεσογειακού στυλ, βραχόκηπους και κήπους με χαλίκια και γενικά φυτεύσεις με λίγες απαιτήσεις σε νερό.