Τεμάρι ή Βερβένα (Verbena ‘Silver Anne’)

Το τεμάρι ή αλλιώς βερβένα, είναι ένα υπέροχο, ποώδες φυτό, που καλλιεργείται για τα όμορφα, λευκά-ροζ λουλούδια του με τη χαλαρή, ρομαντική όψη. Συχνά εφοδιασμένα με ένα ελαφρύ άρωμα, τα λουλούδια της δημιουργούν φουντωτά μπουκέτα, ιδανικά για να ομορφύνουν έναν εξοχικό κήπο ή το μπαλκόνι μας.

 

Κοινή ονομασία: Τεμάρι ή Βερβένα

Λατινική ονομασία: Verbena ‘Silver Anne’

Οικογένεια: Verbenaceae

 

  • Μέγεθος – Η συγκεκριμένη ποικιλία βερβένας είναι ένα διακοσμητικό ποώδες φυτό, με ύψος και πλάτος που φτάνει από 10 εκατοστά έως μισό μέτρο. Για να φτάσει το τελικό της μέγεθος, θα χρειαστεί γύρω στα 1 με 2 χρόνια, ενώ έπειτα από αυτό το διάστημα δεν μεγαλώνει σημαντικά.
  • Φύλλωμα – Το λεπτό, πράσινο φύλλωμά της, φτιαγμένο από μικρά οδοντωτά φυλλαράκια είναι το διακριτικό υπόβαθρο πάνω στο οποίο θα βασιστούν τα γλυκά χρωματισμένα άνθη της. Ευαίσθητο στο κρύο του χειμώνα, πέφτει, για να επανέλθει με τη ζέστη της επόμενης άνοιξης.
  • Άνθη –  Τα γοητευτικά άνθη της, ελαφρώς αρωματικά, σε απαλές αποχρώσεις μεταξύ λευκού και ροζ, εμφανίζονται από τον Ιούνιο μέχρι και το φθινόπωρο. Συγκεντρωμένα σε πλακέ μπουκέτα που ξεπροβάλλουν μέσα απ’το φύλλωμα, δημιουργούν μια ρομαντική εξοχική εικόνα.
  • Θέση – Αγαπά τις ηλιόλουστες θέσεις ή εκείνες με ελαφριά σκιά και ευνοείται όταν φυτεύεται σε σημεία προστατευμένα από τον δυνατό ή καυτό άνεμο.
  • Πότισμα – Έχει ανάγκη από μέτριο πότισμα, κυρίως τους ζεστούς καλοκαιρινούς μήνες, αλλά και τον πρώτο καιρό μέχρι να εγκατασταθεί σε έναν κήπο.
  • Έδαφος – Μεγαλώνει με επιτυχία σε διάφορους τύπους εδαφών, με διαφορετική σύσταση και ποικίλες τιμές οξύτητας, αρκεί να έχουν καλή αποστράγγιση.
  • Ανθεκτικότητα – Μόλις εγκατασταθεί σε μια θέση είναι μέτρια ανθεκτική στην ξηρασία και μπορεί να αντέξει σε χαμηλές θερμοκρασίες μέχρι τους -5°C, ανάλογα με την ποικιλία.
  • Συντήρηση/ Φροντίδα – Χρειάζεται λίγη φροντίδα, περισσότερο για να επιμηκύνουμε το διάστημα ανθοφορίας της. Αυτό που μπορούμε λοιπόν να κάνουμε, είναι να την ενισχύσουμε με ένα πλήρες κι ισορροπημένο λίπασμα, μια φορά το μήνα, αλλά και να απομακρύνουμε τακτικά όλα τα ξερά ή μαραμένα άνθη που εμφανίζονται.
  • Είναι κατάλληλη για παρτέρια, μπορντούρες, γλάστρες και ζαρντινιέρες, μπαλκόνια, ταράτσες και φυσικά παραδοσιακούς κι εξοχικούς κήπους με χαλαρό ή ρομαντικό στυλ.