Αφρικανικό δεντρολίβανο (Eriocephalus africanus)

Το αφρικανικό δνετρολίβανο είναι ένας διακοσμητικός θάμνος, με καταγωγή από την νότια Αφρική. Ανθεκτικό στη ζέστη και την ξηρασία, είναι ένα φυτό που παραμένει αρωματικό και πράσινο καθόλη τη διάρκεια της χρονιάς. Την άνοιξη αλλά και το φθινόπωρο, χαρίζει υπέροχα λευκά ή ροζ άνθη και ένα πανέμορφο λευκό χνούδι.

  • Μέγεθος – Το αφρικανικό δνετρολίβανο είναι ένας διακοσμητικός θάμνος, με ύψος και πλάτος που φτάνει από 50 εκατοστά έως το 1 μέτρο. Για να φτάσει το τελικό του μέγεθος, θα χρειαστεί γύρω στα 5 με 10 χρόνια, ενώ έπειτα από αυτό το διάστημα δεν μεγαλώνει σημαντικά.
  • Φύλλωμα – Το πυκνό και αρωματικό φύλλωμά του, είναι φτιαγμένο από μακρόστενα φυλλαράκια, που θυμίζουν παχιές βελόνες σε γκριζο-πράσινο χρώμα. Στηριγμένο πάνω σε εύκαμπτα κλαδιά, που γέρνουν τοξωτά πάνω από το έδαφος, έχουν ελαφρώς υφή παχύφυτου, ενώ παραμένουν στο φυτό καθόλη τη διάρκεια της χρονιάς.
  • Άνθη – Τα υπέροχα λευκά ή λευκά-ροζ άνθη του, εμφανίζονται την άνοιξη ή και το φθινόπωρο. Μικρά και πολλά μαζί, σε πυκνά μπουκέτα που πλημμυρίζουν το φύλλωμα, σταδιακά ωριμάζουν, αποκτώντας ένα υπέροχο λευκό χνούδι.
  • Θέση – Αγαπά τις ηλιόλουστες θέσεις με δυτικό ή νότιο προσανατολισμό και μπορεί να φυτεύεται σε σημεία προστατευμένα από τον παγετό και το δυνατό ή καυτό άνεμο, αλλά και σημεία απροστάτευτα.
  • Πότισμα – Έχει ανάγκη από λίγο πότισμα, κυρίως τους ζεστούς, καλοκαιρινούς μήνες, αλλά και τον πρώτο καιρό μέχρι να εγκατασταθεί σε έναν κήπο.
  • Έδαφος – Μεγαλώνει με επιτυχία σε διάφορους τύπους εδαφών, με διαφορετική σύσταση και ποικίλες τιμές οξύτητας, αρκεί να έχουν καλή αποστράγγιση.
  • Ανθεκτικότητα – Είναι φυτό ευαίσθητο στον παγετό και τις χαμηλές θερμοκρασίες και κάτω από τους -5°C μπορεί να καταστραφεί τελείως.Μόλις εγκατασταθεί σε μια θέση, έχει καλή αντοχή στην ξηρασία.
  • Συντήρηση/ Φροντίδα – Η φροντίδα του είναι αρκετά εύκολη. Την άνοιξη και αφού περάσει ο κίνδυνος παγετών, μπορούμε αν θέλουμε να το κλαδέψουμε, για να διατηρήσουμε το σχήμα και το μέγεθός του, αφαιρώντας λίγα κλαδιά που πιθανόν δημιουργούν πρόβλημα.
  • Είναι κατάλληλο για παρτέρια, μπορντούρες, γλάστρες και ζαρντινιέρες, φράκτες και χαμηλά φυσικά όρια, ομαδικές φυτέυσεις και φουντωτές συστάδες, άκρες τοίχων και όρια μονοπατιών, βραχόκηπους και κήπους με χαλίκια, αστικούς και εξοχικούς κήπους, πλατείες, μεσογειακούς κήπους και κήπους νησιώτικου στυλ.