Η αλιμιά ή αλλιώς άτριπλεξ, είναι ένας διακοσμητικός θάμνος με καταγωγή από τη Μεσόγειο. Προσαρμοσμένη καταπληκτικά στις συνθήκες της χώρας μας, στολίζει με το ασημογκρίζο φύλλωμά της, χαρίζοντας διαρκές χρώμα και ενδιαφέρουσες διαβαθμίσεις σε έναν κήπο. Εύκολη στη συντήρηση και με χαμηλές απαιτήσεις σε νερό, αποτελεί ιδανική επιλογή για να συμπληρώσει έναν παραθαλάσσιο κήπο ή μια ευχάριστη φυλλώδη σύνθεση.

 

Κοινή ονομασία: Αλιμιά ή Άτριπλεξ

Λατινική ονομασία: Atriplex halimus

Οικογένεια: Amaranthaceae

 

  • Μέγεθος – Η αλιμιά ή αλλιώς άτριπλεξ, είναι ένας διακοσμητικός θάμνος, με ύψος που φτάνει από 1,5 έως 2,5 μέτρα. Το πλάτος της, ξεκινώντας από το 1 μέτρο, μπορεί να φτάσει ως και 1,5 μέτρο σε έκταση. Για να φτάσει το τελικό της μέγεθος, η αλιμιά θα χρειαστεί γύρω στα 5 με 10 χρόνια, ενώ έπειτα από αυτό το διάστημα δεν μεγαλώνει σημαντικά.
  • Φύλλωμα – Το φύλλωμά της είναι πυκνό και ομοιόμορφο, με εντυπωσιακά ασημογκρίζα φύλλα, απλού σχήματος. Αναλόγως της περιοχής αλλά και του σημείου που θα φυτευτεί, μπορεί να διατηρηθεί καθόλη τη διάρκεια της χρονιάς, ή να πέσει το χειμώνα, επιστρέφοντας με τις πρώτες ζέστες της άνοιξης.
  • Άνθη – Τα άνθη της αλιμιάς εμφανίζονται το καλοκαίρι. Έχουν πρασινωπό χρώμα και είναι τόσο μικροσκοπικά που συχνά περνούν απαρατήρητα. Το πανέμορφο όμως φύλλωμά της, μας αποζημιώνει, καθώς χαρίζει όμορφες διαβαθμίσεις χρώματος όλο σχεδόν το έτος.
  • Θέση – Αγαπά τις ηλιόλουστες θέσεις και προτιμά να φυτεύεται σε σημεία νότια και δυτικά, προστατευμένα από τον παγετό και το δυνατό ή ξηρό άνεμο.
  • Πότισμα – Το λίγο πότισμα της αρκεί, μιας και είναι καλά προσαρμοσμένη στην μειωμένη υγρασία, όμως τους ζεστούς, καλοκαιρινούς μήνες, αλλά και τον πρώτο καιρό μέχρι να εγκατασταθεί σε έναν κήπο θα ευνοηθεί πολύ από το νερό.
  • Έδαφος – Μεγαλώνει με επιτυχία σε διάφορους τύπους εδαφών, με διαφορετική σύσταση και ποικίλες τιμές οξύτητας, αρκεί να έχουν καλή αποστράγγιση.
  • Ανθεκτικότητα – Μόλις εγκατασταθεί σε μια θέση είναι ανθεκτική στην ξηρασία, ενώ ταυτόχρονα αντέχει στον παγετό και τις χαμηλές θερμοκρασίες μέχρι τους -5°C ή -10°C αναλόγως και του σημείου.
  • Συντήρηση/ Φροντίδα – Η φροντίδα της είναι ιδιαίτερα απλή. Μπορεί να κλαδευτεί ελαφρά σε σχήμα, νωρίς την άνοιξη ή το φθινόπωρο και συνήθως δεν συναντά προβλήματα από έντομα ή ασθένειες.
  • Είναι κατάλληλη για παρτέρια, μπορντούρες, φυτοφράκτες και φυσικά όρια, πάρκα, εξοχικούς κήπους, αστικούς κήπους, παραθαλάσσιους κήπους, κήπους ιδιαίτερου αρχιτεκτονικού ενδιαφέροντος, κήπους χαμηλής συντήρησης και βραχόκηπους ή κήπους με χαλίκια.