Αλισφακιά ή Σάλβια χαμαιδρυοειδής (Salvia chamaedryoides)

Η αλισφακιά, είναι ένας χαμηλός διακοσμητικός θάμνος, με καταγωγή από τις νότιες Η.Π.Α. και το βόρειο Μεξικό. Φουντωτή και άτακτη, θυμίζει ελληνικό βότανο, με το χαρακτηριστικό ασημοπράσινο φύλλωμά της. Οι άκρες της, ντυμένες με έντονα μπλε λουλουδάκια, προσδίδουν άγρια ομορφιά στο τοπίο.

 

Κοινή ονομασία: Αλισφακιά ή Σάλβια χαμαιδρυοειδής

Λατινική ονομασία: Salvia chamaedryoides ή Salvia semiatrata

Οικογένεια: Lamiaceae

 

  • Μέγεθος – Η αλισφακιά ή αλλιώς σάλβια χαμαιδρυοειδής, είναι ένας χαμηλός διακοσμητικός θάμνος, με ύψος που φτάνει από 10 εκατοστά έως μισό μέτρο. Το πλάτος της, ξεκινώντας από τα 50 εκατοστά, μπορεί να φτάσει ως και 1 μέτρο σε έκταση. Για να φτάσει το τελικό της μέγεθος, θα χρειαστεί γύρω στα 1 με 2 χρόνια, ενώ έπειτα από αυτό το διάστημα δεν μεγαλώνει σημαντικά.
  • Φύλλωμα – Του φουντωτό, βοτανένιο της φύλλωμα, σχηματίζεται από μικροσκοπικά, ασημοπράσινα φυλλαράκια. Βασισμένο πάνω σε μια ξυλώδη, χαμηλή βάση, αναπτύσσεται ελαφρώς άτακτα προς τα πάνω, σχηματίζοντας έναν ψηλόλιγνο φυλλοβόλο θάμνο.
  • Άνθη – Τα πανέμορφα άνθη της, έντονα μπλε και μικροσκοπικά, στολίζουν ευχάριστα τις άκρες του φυλλώματος, χαρίζοντας ένα έντονα μεσογειακό λουκ. Με το χαρακτηριστικό σχήμα άνθους φασκόμηλου, εμφανίζονται αργά το καλοκαίρι.
  • Θέση – Αγαπά τις ηλιόλουστες θέσεις με δυτικό ή νότιο προσανατολισμό και χρειάζεται να φυτεύεται σε σημεία προστατευμένα από τον παγετό και το δυνατό ή καυτό άνεμο.
  • Πότισμα – Έχει ανάγκη από λίγο πότισμα, κυρίως τους ζεστούς, καλοκαιρινούς μήνες, αλλά και τον πρώτο καιρό μέχρι να εγκατασταθεί σε έναν κήπο.
  • Έδαφος – Μεγαλώνει με επιτυχία σε διάφορους τύπους εδαφών, με διαφορετική σύσταση και ποικίλες τιμές οξύτητας, αρκεί να έχουν καλή αποστράγγιση.
  • Ανθεκτικότητα –  Μόλις εγκατασταθεί σε μια θέση είναι ανθεκτική στον παγετό και μπορεί να αντέξει σε χαμηλές θερμοκρασίες μέχρι τους -10°C.
  • Συντήρηση/ Φροντίδα – Η φροντίδα της είναι αρκετά εύκολη. Την άνοιξη και αφού περάσει ο κίνδυνος παγετών, μπορούμε αν θέλουμε να την κλαδέψουμε, για να διατηρήσουμε το σχήμα και το μέγεθός της.
  • Είναι κατάλληλη για παρτέρια, μπορντούρες, γλάστρες και ζαρντινιέρες, μπαλκόνια, φράκτες και φυσικά όρια, άκρες τοίχων και όρια μονοπατιών, αστικούς και εξοχικούς κήπους, μεσογειακούς κήπους και κήπους νησιώτικου στυλ.