Η αλοκάσια είναι ένα εκπληκτικό τροπικό φυτό, με καταγωγή από τις Φιλιπίνες. Πολύ δημοφιλές ως διακοσμητικό φυτό, για το έντονα χρωματισμένο του φύλλωμα, χρησιμοποιείται για να αναδείξει μπαλκόνια αλλά και γραφεία ή εσωτερικούς χώρους του σπιτιού. Μόνιμα πράσινη, με εκπληκτικά πλατιά φύλλα και ασημόλευκες νευρώσεις, αποκαλύπτει ελαφρώς κόκκινους τόνους, δημιουργώντας μια εξαιρετική χρωματική σύνθεση. 

  • Μέγεθος – Η αλοκάσια είναι ένα τροπικό φυτό με ύψος που μπορεί να φτάσει ως και τα 2 μέτρα, όταν βρίσκεται στο φυσικό της περιβάλλον. Επειδή το φυτό έχει μικρή φυσική εξάπλωση, συνήθως θα το συναντήσουμε μόνο ως καλλιεργούμενο, όπου το μέγεθός του μένει αρκετά μικρότερο, επηρεασμένο από τις συνθήκες του διαφορετικού περιβάλλοντος.
  • Φύλλωμα – Το μοναδικό, τροπικό φύλλωμά της, αναπτύσσεται όρθιο, πάνω σε σαρκώδη και τρυφερά βλαστάρια που κατευθύνονται προς τα πάνω. Βαθύ πράσινο και έντονα λαμπερό, διακρίνεται από έντονες χαραγές και χωρίσματα στο περίγραμμά του, αλλά και υπέροχες ασημόλευκες νευρώσεις. Τα πλατιά φύλλά του, σε σχήμα “V” , με μήκος από 30-40 εκατοστά, βάφονται κοκκινο-πράσινα στην κάτω πλευρά τους, δημιουργώντας υπέροχες χρωματικές διαβαθμίσεις. Μόνιμα πράσινο, αναδεικνύει το μπαλκόνια και εσωτερικούς χώρους, όλες τις εποχές του χρόνου.
  • Άνθη – Τα άνθη της εμφανίζονται σπάνια εκτός του φυσικού της περιβάλλοντος. Αν είμαστε τυχεροί, μπορεί να τα παρατηρήσουμε, μικροσκοπικά, σε λευκό κρεμ χρώμα, πιασμένα σε ένα ψηλό λευκοπράσινο βλαστάρι που τα συγκρατεί.
  • Θέση – Αγαπά τις θέσεις με μερική σκιά και χρειάζεται να φυτεύεται σε σημεία προστατευμένα από τον παγετό και το δυνατό ή καυτό άνεμο. Ακόμη, μεγαλώνει ιδανικά και σε εσωτερικούς χώρους, μακριά από τις άμεσες ακτίνες του ηλίου.
  • Πότισμα – Έχει ανάγκη από μέτριο πότισμα, κυρίως τους ζεστούς, καλοκαιρινούς μήνες, αλλά και όταν επικρατούν συνθήκες χαμηλής υγρασίας.
  • Έδαφος – Μεγαλώνει με επιτυχία σε διάφορους τύπους εδαφών, με διαφορετική σύσταση και ποικίλες τιμές οξύτητας, αρκεί να έχουν καλή αποστράγγιση.
  • Ανθεκτικότητα – Είναι φυτό ευαίσθητο στον παγετό και τις χαμηλές θερμοκρασίες και κάτω από τους 10°C μπορεί να καταστραφεί τελείως. Ακόμα, είναι ευαίσθητη στον έντονο ήλιο αλλά και την ξηρασία, για αυτό χρειάζεται να τοποθετείται σε προστατευμένες θέσεις.
  • Συντήρηση/ Φροντίδα – Η φροντίδα της είναι αρκετά εύκολη. Για να διατηρήσουμε όμορφη την εμφάνισή της, απομακρύνουμε συχνά, όλα τα μαραμένα ή ξερά φύλλα που εμφανίζονται. Κάθε δύο χρόνια, καλό είναι επίσης να διευκολύνουμε τις ρίζες της, μεταφυτεύοντάς την σε μια γλάστρα με περισσότερο χώρο.
  • Είναι κατάλληλη για γλάστρες και ζαρντινιέρες, μπαλκόνια, εισόδους, ταράτσες, θερμοκήπια, εσωτερικούς χώρους, γραφεία και σαλόνια αλλά και ζεστούς, τροπικούς κήπους.