Αμαμηλίς ή Αμαμηλίδα (Hamamelis mollis)

Η αμαμηλίς ή αμαμηλίδα είναι ένας διακοσμητικός θάμνος, με καταγωγή από την Κίνα. Παρόλο που έχει όμορφο και πλούσιο φύλλωμα, καλλιεργείται κυρίως για τα γοητευτικά άνθη της. Μέσα στις κρύες ακόμα μέρες του χειμώνα, τα γυμνά της κλαδιά ντύνονται με παράξενα, χρυσά λουλούδια, που τονίζουν το τοπίο με περισσότερους πορτοκαλί και κόκκινους τόνους.

  • Μέγεθος – Η αμαμηλίς ή αμαμηλίδα είναι ένας διακοσμητικός θάμνος, με ύψος και πλάτος που φτάνει από 2,5 έως 4 μέτρα. Για να φτάσει το τελικό της μέγεθος, θα χρειαστεί γύρω στα 10 με 20 χρόνια, ενώ έπειτα από αυτό το διάστημα δεν μεγαλώνει σημαντικά.
  • Φύλλωμα – Το πλατύ και πλούσιο φύλλωμά της, σχηματίζεται από όμορφα, σκούρα φύλλα, με πλατιά επιφάνεια. Οβάλ στο σχήμα τους, στηριγμένα πάνω στα γερά κλαδιά του φυτού, τα φύλλα αρχίζουν να κιτρινίζουν το φθινόπωρο, μέχρι να πέσουν με τα κρύα του χειμώνα.
  • Άνθη – Στο τέλος του χειμώνα, πάνω στα γυμνά ακόμα κλαδιά, εμφανίζονται τα γοητευτικά άνθη της. Φτιαγμένα από πέταλα που μοιάζουν με τετράγωνες, μακρόστενες κορδελίτσες, βάφονται χρυσαφένια κίτρινα, με τόνους του πορτοκαλί ή και κόκκινου. Σε σχήμα που θυμίζει πολύ αράχνη, αναδύουν ένα δυνατό, ευχάριστο άρωμα.
  • Θέση – Αγαπά τις ηλιόλουστες θέσεις ή εκείνες με ελαφριά σκιά και χρειάζεται να φυτεύεται σε σημεία προστατευμένα από τον παγετό και το δυνατό ή καυτό άνεμο.
  • Πότισμα – Έχει ανάγκη από μέτριο πότισμα, κυρίως τους ζεστούς, καλοκαιρινούς μήνες, αλλά και τον πρώτο καιρό μέχρι να εγκατασταθεί σε έναν κήπο.
  • Έδαφος – Μεγαλώνει με επιτυχία σε διάφορους τύπους εδαφών, με προτίμηση στα ουδέτερα ή ελαφρώς όξινα, που απαραίτητα έχουν καλή αποστράγγιση.
  • Ανθεκτικότητα – Είναι φυτό ανθεκτικό στον παγετό και τις χαμηλές θερμοκρασίες μέχρι τους -10 με -15°C, ενώ ταυτόχρονα αντέχει στη διάβρωση και σε βαριά αργιλώδη εδάφη.
  • Συντήρηση/ Φροντίδα – Η φροντίδα της είναι αρκετά εύκολη. Αργά το φθινόπωρο ή νωρίς την άνοιξη, μπορούμε να αφαιρέσουμε πιθανόν ξερά, τραυματισμένα ή άρρωστα κλαδιά, καθώς και όσα είναι υπερβολικά πυκνά και εμποδίζουν το ένα το άλλο.
  • Είναι κατάλληλη για παρτέρια, μπορντούρες, φράκτες και όρια του κήπου που επικοινωνούν με το φυσικό τοπίο, κεντρικά σημεία ενδιαφέροντος, ξέφωτα, ανοιχτά σημεία και μέσα σε γκαζόν ή χορτάρι, σε διάφορους εξοχικούς κήπους.