Αμπέλια κινέζικη (Abelia chinensis “Edwart Goucher”)

Η κινέζικη αμπέλια είναι ένας διακοσμητικός θάμνος, γνωστός για την εξαίσια εμφάνιση, τόσο του φυλλώματος όσο και των λουλουδιών του. Καλυμμένη με πυκνά, μικροσκοπικά φύλλα, σε πράσινο – μπρονζέ και γοητευτικά άνθη σε λιλά-ροζ και μπρονζέ πινελιές, είναι εκπληκτική σε ομαδικές φυτεύσεις, παρτέρια ή χαμηλούς φράκτες και μπορντούρες.

  • Μέγεθος – Η κινέζικη αμπέλια είναι ένας διακοσμητικός θάμνος, με με ύψος και πλάτος που φτάνει από 1,5 μέτρο έως 2,5 μέτρα. Για να φτάσει το τελικό της μέγεθος, θα χρειαστεί γύρω στα 10 με 20 χρόνια, ενώ έπειτα από αυτό το διάστημα δεν μεγαλώνει σημαντικά.
  • Φύλλωμα – Το χαμηλό και συμπαγές της φύλλωμα, έχει τη μορφή πυκνού θάμνου και στηρίζεται πάνω σε πολλά λυγισμένα κλαδιά. Τα φύλλα της, λαμπερά και έντονα διακοσμητικά, σε πράσινους και μπρονζέ τόνους, μπορεί να παραμείνουν ανέπαφα καθόλη τη διάρκεια της χρονιάς ή να αποχωριστούν τα κλαδιά σε περιόδους με έντονο κρύο.
  • Άνθη – Τα άνθη της εμφανίζονται το καλοκαίρι σε μεγάλες ποσότητες, που καλύπτουν κι αναδεικνύουν το φύλλωμα. Σε ανέμελα μπουκέτα, με λιλά – ροζ χρώμα και ρομαντική εμφάνιση, συμπληρώνονται με διακριτικές μπρονζέ πινελιές και διαρκούν για μεγάλο χρονικό διάστημα.
  • Θέση –  Αγαπά τις ηλιόλουστες θέσεις με δυτικό ή νότιο προσανατολισμό και χρειάζεται να φυτεύεται σε σημεία προστατευμένα από τον παγετό και το δυνατό ή καυτό άνεμο.
  • Πότισμα – Έχει ανάγκη από μέτριο πότισμα, κυρίως τους ζεστούς, καλοκαιρινούς μήνες, αλλά και τον πρώτο καιρό μέχρι να εγκατασταθεί σε έναν κήπο.
  • Έδαφος – Μεγαλώνει με επιτυχία σε διάφορους τύπους εδαφών, με διαφορετική σύσταση και ποικίλες τιμές οξύτητας, αρκεί να έχουν καλή αποστράγγιση.
  • Ανθεκτικότητα –  Μόλις εγκατασταθεί σε μια θέση είναι ανθεκτική στον παγετό και μπορεί να αντέξει σε χαμηλές θερμοκρασίες μέχρι τους -15°C.
  • Συντήρηση/ Φροντίδα – Η φροντίδα της είναι αρκετά εύκολη. Αργά το φθινόπωρο ή νωρίς την άνοιξη, μπορούμε να αφαιρέσουμε πιθανόν ξερά, τραυματισμένα ή άρρωστα κλαδιά, καθώς και όσα είναι υπερβολικά πυκνά και εμποδίζουν το ένα το άλλο. Κάθε 3 με 4 χρόνια, πιθανόν να χρειαστεί αυστηρό κλάδεμα για να ανανεωθεί το σχήμα της και να διατηρηθεί το μέγεθός της.
  • Είναι κατάλληλη για παρτέρια, μπορντούρες, γλάστρες και ζαρντινιέρες, μπαλκόνια, εισόδους, φράκτες και φυσικά όρια, άκρες τοίχων και όρια μονοπατιών, αστικούς και εξοχικούς κήπους, πλατείες, μεσογειακούς κήπους και κήπους χαμηλής συντήρησης